Občas mám takové krátkodobé období, kdy mě česká kuchyně nudí.. Vlastně, možná to ani není českou kuchyní, ale spíše mnou 1000 krát ověřenými recepty.. Jídla, která vařím pořád dokola, každý den, začnou mě prostě nudit a mám chuť zkusit něco nového.. A přesně tohle období mám právě teď!
Nedávno jsem zkoušela své první Guacamole (více na mém facebooku), pak jste mohli vidět můj první pokus a snahu o „yorkshire pudding“. No a dnes mám pro Vás také jeden takový netradiční recept se surovinou, kterou si myslím, že většina z nás běžně nekupuje – batáty. Nebudu Vám tady vypisovat nějaké odborné informace, to si hravě najdete sami. Batáty (impomoea batata) jsou prostě a jednoduše sladké brambory, obsahují vitamíny A, C. Obsahují také vápník a železo. Co je odlišuje od klasických brambor, není jen sladká chuť, ale také tvar a (to mě zaujalo nejvíce) barva. Batáty mají krásnou, oranžovou barvu. Pokrm tak vypadá na talíři velmi pěkně a zajímavě.
Receptů je jistě spousta, já při své první zkušenosti nechtěla moc riskovat, takže jsem koupila jen pár kousků a jediné, co jsem k těmto zvláštním bramborám přidala:
- bylinky
- anglickou
- česnek
- koření – sůl, pepř, červená paprika, trochu kari koření – prostě koření, které máte rádi
- batáty
Kombinaci masa a sladkého mám ráda, takže jsem se nebála, že by mi výsledek nechutnal. Například taková chuť vepřových žebírek v medové marinádě je taky super, no ne?!:)
Na jaký tvar brambory nakrájíte, je na Vás, já to vyřešila takhle.. Ta barva, no není úžasná?:)
Na pánev si nemusíte dávat žádný olej ani máslo, postačí Vám tuk z anglické..
Jakmile je anglická hezky opražená, dáme si ji bokem na talířek.. Tady mám už nachystaný česnek, který dáme až jako poslední, aby nám při pražení nezhořkl..
A na řadu přijdou batáty, POZOR, pokud je chcete mít hezky do křupava, musíte je na pánev rozprostřít vedle sebe a pak opatrně otáčet, aby se opekly po všech stranách. Já jsem toho měla trochu více a ne všechny kousky mi hezky ležely na pánvi, takže nebylo vše křupavé a to je škoda..
Jakmile jsou brambory měkké a opečené, přidáme předem opraženou směs z anglické a cibulky + česnek..
Máme hotovo! A jak to chutná? Jako sladká brambora:-D Prostě představte si, že jíte bramboru a místo soli si ji pocukrujete:)) Tady navíc česnek a anglická udělá perfektní kombinaci chutí.
Pokud Vás láká batáty vyzkoušet, jděte do toho!:) Přesto, že mi jídlo chutnalo, já zůstanu věrná klasickým bramborám s pořádnou dávkou soli:) Jak jste na tom vy? Sladké nebo raději slané brambory?:)
Děkuji za Vaše komentáře, povídání, názory a přeji hezký den! :)