Psaly jste mi, že byste ocenily více článků s recepty, no tak paráda, to mě těší, protože články o jídle mě hrozně moc baví:) Je trošku náročnější je vytvořit, protože fotit během vaření, pak to zpracovat, no docela mazec, ale zábava!:)
Jak vidíte, dneska to bude recept na květákové rizoto, už jste někdy zkoušeli? Pokud ne, můžete se inspirovat tím, jak ho dělám já. Zařadila jsem recept do kategorie Billa recepty, což jsou články psané pro vás/pro Billu, takže zde budete mít i spoustu tipů na dobroty z tohoto obchodu. Pokud by se vám ale hodil recept na úplně jiné jídlo, stačí kliknout na odkaz výše a vyjede vám slané, sladké, maso, zelenina a dokonce i tipy na kosmetiku.
Co potřebujeme na 4 porce:
1/2 květáku
cibule, pórek, houby (sušené/mražené/čerstvé)
Billa premium extra virgin olivový olej
nastrouhaný parmigiano reggiano
Billa mozzarelu – levná a chutná
smetanu na vaření
koriandr
Květák můžete udělat více způsoby. Lze ho zabalit do alobalu, upéct v troubě a poté okrájet nožem ty okraje. Rychlejší způsob je, růžičky květáku přímo odkrájet od stonku a hodit jednoduše do mixéru. Opravdu stačí „rýži“ dělat z poloviny květáku, z celého byste toho měli i pro sousedy.
Květákové rizoto dělám vždy se sušenými houbami. Nemusíte tak přidávat žádný zeleninový vývar, stačí sušené houby přelít vroucí vodou, než je přihodíte ke květáku a ony pustí spoustu šťávy a chuti.
TIP: sušené houby najdete v Bille v regálu, který většinou stojí v prostoru a je plný produktů od domácích výrobců.
Samozřejmě nesmí chybět cibulka nadrobno, která dodá také spoustu chuti. Já ráda používám tu červenou a přidávám i pórek, nejen pro chuť, ale i proto, že ta zelená barva v jídle pak vypadá moc hezky. Jojo, jíme očima:)
Na špetku olivového oleje nejprve hodíme cibulku s pórkem, poté přidáme květákovou rýži a opražíme. Následuje česnek, toho dejte podle své chuti. Výhoda tohoto jídla je, že nemusíte na nic čekat, jednotlivé suroviny přidáváte jednu po druhé za sebou a jakmile jsou tam všechny, květák má konzistence tak akorát a můžete plotnu vypnout.
Jakmile tedy proženete květák po pánvičce, přidáte sušené houby i s vodou. Opět proženete a můžete jako já přidat pár cherry rajčat. Opět všechny suroviny nechte vteřinku protancovat a můžete přidat smetanu.
Ochucuji ještě tímto nastrouhaným parmezánem, který je nastrouhaný fakt ultra jemně. Vyhovuje mi ale i proto, že je obal na plastový zip a vydrží dlouho v ledničce.
A je to! Jak jsem psala, je to rychlý recept, protože fakt dáváte jednu ingredience za druhou, takže je to časově velmi nenáročné. Ten květák se tímto způsobem udělá a změkne tak akorát, aby napodobil konzistenci rýže. No a toho parmezánu? Čím více, tím lépe:))
Dobrou chuť!:)
Děkuji za Vaše komentáře, povídání, názory a přeji hezký den! :)