Kuchařka: skořicoví šneci s polevou

By  |  19 komentářů

Tento recept jsem měla v pc uložený opravdu dlouho, snad půl roku, než jsem se k němu konečně dostala. Vůni skořice mám hrozně ráda, a tak i recepty se skořicí mě lákají a tento, ten fakt stojí za to! Doporučuji vyzkoušet!:)

Recept je velice jednoduchý a zvládne ho naprosto každý, vůbec se nemusíte bát, i když nemáte moc zkušeností. Při tomto receptu jsem zjistila, jak strašně moc mi chybí robot na míchání těsta, budu to asi muset napravit. Ač mě moc baví (většinou), vše kolem vaření a hlavně teda pečení, dělat ručně, v tomto případě bych opravdu brala nějakého robota pomocníka!:)

Na těsto potřebujete:

  • 25g droždí (sušené nebo čerstvé)
  • 3/4 hrnku polotučného mléka
  • 1/4 hrnku cukru krystal
  • 1/4 hrnku vlažné vody
  • 1/4 lžičky vanilkového aroma
  • 1 vejce
  • lžička soli
  • 1/4 hrnku másla
  • 4 hrnky hladké mouky

Na náplň potřebujete:

  • 1/3 měkkého másla
  • hrnek cukru (já dala polovinu a stačilo, pokud máte rádi sladké, dejte celý)
  • 1,5 lžíce mleté skořice (já dala i skořicový cukr)

Na polevu potřebujete:

  • 1/4 hrnku smetanového sýru
  • 1 lžíce měkkého másla
  • 1/4 moučkového cukru
  • polovina lžičky vanilkového aroma
  • 3-4 lžíce vlažného mléka

Co se týká polevy, musí být tekutá, prostě konzistence tak akorát, aby se Vám s ní lehce šneci polévali…

Jako první si uděláme kvásek, poté ze všech suroviny, spolu s kváskem, vypracujeme těsto. (Pokud použijete sušené droždí, klidně vše smíchejte dohromady hned, těsto hezky vykyne). Jak jsem psala, pokud máte robota, který Vám těsto krásně zpracuje, máte vyhráno. Pokud ne, máknete si jako já a stejně to nebude ono, ale to vůbec ničemu nevadí! Jakmile máte suroviny zpracované, těsto jako vždy zakryjeme v misce a necháme na hodinku na teplém místě odležet. Těsto krásně nakyne, poté ho rozválíme zhruba na 2-3 mm…

IMG_2410Jakmile máme těsto rozválené, přijde na řadu náplň, natřete na těsto máslo, přidejte cukr, skořici… Náplň si můžete přizpůsobit, můžete udělat například čokoládovou náplň, makovou, atd…
IMG_2411Já neměla po ruce již nastrouhanou skořici, takže jsem se opravdu pobavila, než jsem z tohoto kousku nastrouhala potřebné množství….:))
IMG_2414Jakmile natřeme náplň, těsto srolujeme, rolujte opatrně a hezky pevně.. Pak šneky nakrájíme. Šneci by měli mít zhruba 1 cm, v troubě pak ještě o 1 cm nakynou a to je přesně ta správná velikost.. U tohoto receptu je velice důležité, aby se šneci pekli těstě vedle sebe, aby se dotýkali, nevytahujte tedy plech, ale pekáč, do kterého šneky vyskládejte hezky vedle sebe. Do jednoho pekáče se Vám vejde 12 šneků, vždy 3 vedle sebe.. Ještě, než jsem šneky vložila do pekáče, vystlala jsem ho pečícím papírem.. Než vložíme šneky do trouby, necháme je na pekáči zhruba 30 minut odležet, ještě hezky nakynou..
IMG_2416Šneky potřeme hezky máslem a šup s nimi do trouby… Pečeme zhruba 20-30 minut…
IMG_2420Zatím, co se šneci hezky pečou, si můžete udělat polevu. Máslo musí být hodně změklé, přidáme ostatní suroviny a….
IMG_2421.. vše vyšleháme, dokud nebudeme mít polevu hustou, tak akorát. Poleva nesmí být moc hustá, ale ani moc tekutá. Mléka tedy dejte raději méně, v případě, že bude směs hodně hustá, můžete ji poté mlékem hezky naředit..
IMG_2424Proč jsou šneci takhle namačkaní vedle sebe? Díky tomu, že jsou takhle těsně u sebe, bude těsto po okrajích hezky křehké, vláčené, nebude opečené.. Tito šneci jsou opravdu extra křehcí, výborní!:)
IMG_2428Takhle by šneci měli vypadat po vytažení z trouby.  Někteří vypadají lépe, někteří hůře a tak to má být:-D
IMG_2431Nečekejte, až Vám šneci vychladnou, nechte je pár minut oddechnout a ihned zalijte vytvořenou polevou, která se na horkých šnecích krásně rozplyne…
IMG_2432Ta vůně skořice a vanilkové polevy…
IMG_2434A tohle je výsledek,  šneka vždy lehce oddělte od ostatních nožem, podeberte a s úsměvem toho krasavce servírujte!:)

Doufám, že se Vám recept bude líbit. U těchto příspěvků, kdy se Vám snažím dát tip na recept a fotím i postup, celkem lituji, že netočím videa. Ono při tom válení těsta, míchání suroviny, je celkem sranda šaškovat s foťákem…:)) Pak podle fotek popisovat postup, také není zrovna lehké, já bych k tomu mohla říct x krát více informací, ale to prostě do článku nenacpu, tak snad i v té zkrácené formě, je to ok.. Určitě mi dejte vědět!:)
IMG_2437Užijte si pečení a dobrou chuť!:)

 

Děkuji za Vaše komentáře, povídání, názory a přeji hezký den!:)

19 komentářů

  1. Mirka

    13.2.2014 at 7.07

    Hmmm, to vypadá báječně 😉 Proč jsem se dala na tu dietu? 🙁

  2. cerna moora

    13.2.2014 at 9.52

    já tenhle recept viděla někdo zrovna nedávno a říkala jsem si, že to musím zkusit – a musím, vypadá to fakt velmi žratelně:))

    • ILoveMakeUp

      13.2.2014 at 11.44

      Ano ano, velice, já většinou vždy, když peču sladké, tak nemám chuť pak ani ochutnat, ale v tomto případě jsem si jeden dala na talíř a fakt jsem ho celý snědla:-O
      Ono jak je to čerstvé, to je fakt jak máslíčko, když se do toho zajede vidličkou:) Určitě je zkus!:)

  3. Tess

    13.2.2014 at 12.36

    Tak tot vypadá absolutně, mega, superhyper luxusně!!! Musím vyzkoušet, ale už teď se nemůžu dočkat!!! Mňaaamm!!!

    • ILoveMakeUp

      13.2.2014 at 13.01

      :))) To jsi odhadla, jsou fakt super, chutné, výborné:) A je to lehký recept:)

      • Tess

        13.2.2014 at 15.50

        Podle mne slovo chutné nemůže ani vystihnout jak musí být božské…ještě od tebe od takového profíka!

  4. cosmeticsandthings

    13.2.2014 at 16.42

    skvělé, jdu vařit 😀

  5. Aailyyn

    14.2.2014 at 16.17

    Naštěstí nejsem na sladké a na tyhle skořicovokynuto věci už vůbec ne. 🙂

    • ILoveMakeUp

      14.2.2014 at 16.26

      :)) Tak to jsem ti moc chutě neudělala:) Já mám i skořicové svíčky, moc mi to voní:)

      • Aailyyn

        15.2.2014 at 21.40

        Svíčky, mýdla, sprcháče a podobné věci mi v zimě různými skořicovojablečnými variacemi evokují Vánoce a to mám ráda. Já obecně na moučníky teď nejsem, dám se utáhnout už maximálně na Tiramisu, ale skořice mi v nich nejela prakticky nikdy, ještě když jsem si před lety na sladké fakt dooost potrpěla. 🙂

        • ILoveMakeUp

          16.2.2014 at 8.46

          Jj, jak zapálím skořicovou svíčku, tak je to fakt jak o Vánovích..:) Tiramisu je fajn, ale já mám raději to z piškotů, takové to „české“, to originální je zase až moc sladké:o)
          Tak to je zvláštní, že jsi na sladké byla, teď ne, to se ti teda pořádně mění chutě:)

  6. Kerol

    14.2.2014 at 16.54

    Tak to vypadá božsky! Asi to bude (alespoň částečně) tím, že miluju skořici! 😀 Takže určitě to zkusím! Aaa..už teď se mi sbíhají sliny. 🙂

    • ILoveMakeUp

      14.2.2014 at 17.14

      :)) Super, ať Ti chutná!:) Já mám také vůni skořice ráda:)

  7. Beauty An.

    17.2.2014 at 20.57

    Tak tenhle ten recept využiju na moje poprvé,co se týče přípravy kynutého těsta. Drž mi palce 😀

    • ILoveMakeUp

      18.2.2014 at 8.07

      Držííííííím!:)

      • Beauty An.

        20.2.2014 at 16.01

        Vše se povedlo tak dobře, že jsem se o tento recept, ale se svými úpravami, musela podělit i na svém blogu, samozřejmě jsem napsala, že základ receptu je od tebe 😀 Akorát omáčku jsem musela vynechat, jelikož jsem před pečením nezkontrolovala obsah lednice 😀
        Už se těším na další skvělé recepty 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.