Recept na nejlepší lasagne

By  |  13 komentářů

Hezký den přeji. Nevíte, co dobrého uvařit o víkendu? Mám pro vás super tip!:) Po parádní soutěži na facebooku, kdy tři z vás vyhrály poukaz v Bille na nákup zdarma, juchuuuu, mám pro vás další článek s tipem na velkou dobrotu. Co se týká soutěže, buďte ve střehu a zanechte stopu, soutěž se totiž bude opakovat a tentokrát na blogu…..:)

Lasagne jsou jídlo, které vařím už mnoho let a dlouho jsem vybírala různé potraviny a zkoušela všelijaké recepty, než jsem si našla ten vlastní. Rozhodně nečekejte nějaky tradiční recept, nečekejte ani nic opsaného z nějakého webu. Mám pro vás dneska můj vlastní recept na ty nejlepší lasagne, po kterých se všichni doslova olizují!:))

Jsou lasagne náročné na přípravu?

Ač jde o naprosto výborné jídlo, které navíc skvěle chutná i následující den, jeho příprava není zase až tak rychlá. Neříkám složitá, to ne, ale jelikož musíte vytvořit dvě různé omáčky, pak vše na sebe naskládat, poté nechat zapéct, mno, trochu to času zabere.. Že je z toho pak v kuchyni hora nádobí, asi nemusím ani zmiňovat. Každopádně, stojí to za to!:))

Co potřebujete?

Billa lasagne těstoviny. Zde se s dovolením trošku rozepíšu. Lasagne jsem se začala učit a péct (přesně si to pamatuju), ve dvaceti letech. To už je hezkých 13 let. Od té doby jsem je zkoušela na xy způsobů – s masem, bez masa, s kusy rajčat, s pyré, s houbama, se zeleninou… Zkoušela jsem ale také a hledala ty nejlepší těstoviny na lasagne. Pokud mě sledujete déle, víte, že co se týká jídla, ráda zkouším. Ráda zkouším jak dražší věci, tak i ty nejlevnější a vybírám si z nich pak to nej. Ze začátku jsem vždy kupovala dražší těstoviny na lasagne, zkoušela jsem i takové, které stály přes stovku, tak nějak jsem si říkala, že ty levné prostě nebudou dobré. Chyba lávky. Už několik let kupuju lasagne značky Billa a vůbec už nepotřebuju zkoušet jiné. Teď si nejsem jista, kolik stojí, kupuju je fakt už snad 8 let, ale myslím, že jen +-40 kč.

Omlouvám se za fotku, že jsou krabičky tak pomačkané, ale nejsou nové no, mám ve spížce zásobu, tak je to trošku podlachmané:-D Jedno to balení mám občas i na 3x.

omáčka – boloňská

kousek másla
1 cibule
500 g mletého masa – vepřové či hovězí – Vocílka mleté hovězí je teď v Bille v akci
200 g rajčatového pyré/čerstvá rajčata na kousky (pokud vynecháte Otmu omáčku, tak alespoň 400 g)
Otma boloňská omáčka – moje malé tajemství, vyzkoušejte a zamilujete se:))
sůl, pepř

omáčka – bešamel

500 ml plnotučné mléko
sýr – je to na vás, já dávám eidam, občas přidám i cheddar
muškátový oříšek
maličko soli a pepře
+- 3 lžíce hladké mouky na zahuštění

Množství už si přizpůsobte dle toho, zda vaříte pro dva, čtyři nebo šest lidí. Já vařím vždy takové množství, aby se z toho najedli čtyři lidi.

Já osobně jsem milovník sýrů, takže já tam vždy nacpu všechny, které mám ráda, včetně Mozzarelly a zde bych opět chtěla nakousnout něco podobného, jako u těch těstovin. Vždy jsem kupovala dražší mozzarellu, opět s tím, že kupuji prostě něco chutnějšího, kvalitnějšího. Bohužel, ne vždy platí, čím dražší, tím lepší, a proto už nějaký čas kupuju tuhle výbornou z Billy, za 19 Kaček dámy a pánové. Za hubičku, co?:) To je pohodička pak, když si jen tak sníte u telky celou a nemáte vůbec výčitky, protože za tu cenu jich v lednici máte dalších pět:-D

Tak jo, to máme všechny ingredience a můžete jít na to!


Začínám vždycky bešamelem. Do hrnce si dám cca půl litru mléka, nemusí bublat, stačí, aby bylo na tolik, ohřáté, že se v něm rozteče nastrouhaný sýr. Můžete už i sem přidat ten cheddar, ale já osobně do bešamelu dávám většinou jen ten eidam a ostatní sýry tam pak prokládam celé přímo na lasagne. Přidám maličko soli a pepře a nastrouhám muškátový oříšek. Ten dávám odhadem, dejte ho prostě tolik, na kolik vám jeho vůně vyhovuje. Já moc převoněné věci nemusím, tak přejedu vždy cca 5 x na malém struhadle. Rozhodně to je však ingredience, bez které se tato omáčka neobejde.

Jak vidíte, že je sýr roztečený, zahustěte decentně hladkou moukou a odtáhněte hrnec bokem.

Na již rozpálenou plotýnku od vaření bešamel omáčky si dejte pánev a na kousek másla do zlata opražte cibulku.

Přidejte mleté maso, čerstvá rajčata, rajčatové pyré a na závěr Otma boloňskou omáčku.

Jelikož už je maso hotové, stačí jej v rajčatové směsi jen chvíli prohnat a hotovo. Samozřejmě osolit, opepřit.

Ráda bych napsala, že jakmile máte hotové obě omáčky, máte vyhráno, ale ten nepořádek v kuchyni, no zdaleka nejsme u konce!:-D Co se týká těstovin, opět jsem si prošla xy variantama. Předvářela jsem je, namáčela, nakonec jsem si došla k tomu, že to není vůbec potřeba, ale POZOR! Je nutné, aby byly vždy celé dostatečně ponořené ve všech těch omáčkách, zejména po okrajích.

Proto, že chcete, aby těstoviny byly dostatečně měkké, už na dno pod ně dejte trochu boloňské omáčky. No a pak prostě skládáte. Lasagne + boloňská + bešamel + lasagne + boloňská + bešamel. Jak můžete vidět na fotce, já to opět prokládám sýrem, to už záleží na každém. Já sýry miluju, takže jich tam dávám fakt hodně.

Na závěr dám vždy lasagne a nahoru obě omáčky. Dejte fakt pozor, aby ty těstoviny byly zalité i v okrajích. Pokud se tak nestane, budou fakt strašně tvrdé. Peču cca 40 minut, prostě až jsou těstoviny měkké, nic jiného řešit nemusíte, protože maso už je hotové z pánve.

A je to! Ano, opět jsem nahoru přidala další sýr, vypadá to super a ještě lépe to chutná. Sýru prostě není nikdy dost, zejména, pokud jde o lasagne:))

Nejlepší lasagne, mrkněte na video:)

Vynikající jídlo!!!!:)

Pokud jste dosud lasagne nevařili, je to velká chyba a určitě to co nejdříve napravte!:) Na blogu najdete už více článku, které píšu pro Billu, takže, pokud máte jejich obchod blízko a chcete tip na nějaké další potraviny odtud + recepty, mrkněte zde 🙂

Děkuji za Vaše komentáře, povídání, názory a přeji hezký den!:)

13 komentářů

  1. Anonym

    10.8.2018 at 6.46

    Dělám stejně. Jo a Otmu mám taky jako jednu z nej. Bešamel dělám na másle, ale jinak je vše stejne 🙂

    • ILoveMakeUp

      11.8.2018 at 12.52

      ta je co, prostě výborná, s tunou sýra je to prostě geniální:))

  2. Kateřina

    10.8.2018 at 6.53

    Dělám taky stejně a jsou skvělé 😍

  3. Anonym

    10.8.2018 at 7.50

    Ahoj teda máš to popsané a vše kolem na jedničku 👍👍….take je dělám a skoro podobně, když si je prostě uděláme jednou za čas, tak ,ale poctivě jak to má být 😊než nahradit plno napodobenin😄…teď když je doba cuket dělám i z nich a je to moc dobrý 😊…

    • ILoveMakeUp

      11.8.2018 at 12.54

      Čau, mám jo? Ono se to těžko píše, mně přijde celý ten postup samozřejmost a už je to dlouho, co jsem se učila vařit, tak si nejsem jista, co zmiňovat, co ne a tak no….
      Jj, jasně, prostě si tam dáme, co nám chutná:)

  4. Linda

    10.8.2018 at 9.29

    Ty vypadají skvěle, musím je co nejdříve otestovat :o)

  5. Kačka

    10.8.2018 at 12.51

    Mnaaaaam, delas mi chute 😉 kupovala jsem vzdy Panzany lasagne (bojim se tech levnejsich :-D) tak diky za tip na ty z Billy :-*

    • ILoveMakeUp

      11.8.2018 at 12.53

      Já taky, zkoušela jsem ty a mraky jiných, aj hodně drahé. Pak jsem kdysi zkusila tyhle levnější a prostě Billa značka a pohoda. Člověk si tak nějak říká, že když to není vyloženě nějaká značka, ale prostě produkt toho obcohdu, že to bude méně kvalitní, ale ono to tak vůbec není no..

  6. Šárka T.

    10.8.2018 at 15.53

    Postupuju podobně, ale prubnu i tvou variantu 😊 akorát jako vyhlášený houbožrout přihodím i houby 😁

  7. Dana Čechová

    11.8.2018 at 14.51

    Ahoj tak tohle je velká dobrota a máš to napsane a fotky super 👍👍😊😊..take to dělám a třeba ne tak často ale tak poctivě jak píšeš 😉😊…přece pokud ma jidlo mit chut a šmrnc tak tam nemůžu dat mliko 0,5 procent😉…

  8. Martina

    16.8.2018 at 9.31

    Ahoj, já zkoušela lasagne jen jednou a vůbec se mi nepovedly 😕 kupuji si je hotove v Lidlu a naprosto je miluju. Tvůj recept mě nalákal takže je po letech vyzkouším znovu a snad se zadaří 😁

  9. Pingback: Výborná rajčatová polévka recept a SOUTĚŽ O NÁKUP ZDARMA | ILoveMakeUp

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.