Hezký den přeji. Nevíte, co dobrého uvařit o víkendu? Mám pro vás super tip!:) Po parádní soutěži na facebooku, kdy tři z vás vyhrály poukaz v Bille na nákup zdarma, juchuuuu, mám pro vás další článek s tipem na velkou dobrotu. Co se týká soutěže, buďte ve střehu a zanechte stopu, soutěž se totiž bude opakovat a tentokrát na blogu…..:)
Lasagne jsou jídlo, které vařím už mnoho let a dlouho jsem vybírala různé potraviny a zkoušela všelijaké recepty, než jsem si našla ten vlastní. Rozhodně nečekejte nějaky tradiční recept, nečekejte ani nic opsaného z nějakého webu. Mám pro vás dneska můj vlastní recept na ty nejlepší lasagne, po kterých se všichni doslova olizují!:))
Jsou lasagne náročné na přípravu?
Ač jde o naprosto výborné jídlo, které navíc skvěle chutná i následující den, jeho příprava není zase až tak rychlá. Neříkám složitá, to ne, ale jelikož musíte vytvořit dvě různé omáčky, pak vše na sebe naskládat, poté nechat zapéct, mno, trochu to času zabere.. Že je z toho pak v kuchyni hora nádobí, asi nemusím ani zmiňovat. Každopádně, stojí to za to!:))
Co potřebujete?
Billa lasagne těstoviny. Zde se s dovolením trošku rozepíšu. Lasagne jsem se začala učit a péct (přesně si to pamatuju), ve dvaceti letech. To už je hezkých 13 let. Od té doby jsem je zkoušela na xy způsobů – s masem, bez masa, s kusy rajčat, s pyré, s houbama, se zeleninou… Zkoušela jsem ale také a hledala ty nejlepší těstoviny na lasagne. Pokud mě sledujete déle, víte, že co se týká jídla, ráda zkouším. Ráda zkouším jak dražší věci, tak i ty nejlevnější a vybírám si z nich pak to nej. Ze začátku jsem vždy kupovala dražší těstoviny na lasagne, zkoušela jsem i takové, které stály přes stovku, tak nějak jsem si říkala, že ty levné prostě nebudou dobré. Chyba lávky. Už několik let kupuju lasagne značky Billa a vůbec už nepotřebuju zkoušet jiné. Teď si nejsem jista, kolik stojí, kupuju je fakt už snad 8 let, ale myslím, že jen +-40 kč.
Omlouvám se za fotku, že jsou krabičky tak pomačkané, ale nejsou nové no, mám ve spížce zásobu, tak je to trošku podlachmané:-D Jedno to balení mám občas i na 3x.
omáčka – boloňská
kousek másla
1 cibule
500 g mletého masa – vepřové či hovězí – Vocílka mleté hovězí je teď v Bille v akci
200 g rajčatového pyré/čerstvá rajčata na kousky (pokud vynecháte Otmu omáčku, tak alespoň 400 g)
Otma boloňská omáčka – moje malé tajemství, vyzkoušejte a zamilujete se:))
sůl, pepř
omáčka – bešamel
500 ml plnotučné mléko
sýr – je to na vás, já dávám eidam, občas přidám i cheddar
muškátový oříšek
maličko soli a pepře
+- 3 lžíce hladké mouky na zahuštění
Množství už si přizpůsobte dle toho, zda vaříte pro dva, čtyři nebo šest lidí. Já vařím vždy takové množství, aby se z toho najedli čtyři lidi.
Já osobně jsem milovník sýrů, takže já tam vždy nacpu všechny, které mám ráda, včetně Mozzarelly a zde bych opět chtěla nakousnout něco podobného, jako u těch těstovin. Vždy jsem kupovala dražší mozzarellu, opět s tím, že kupuji prostě něco chutnějšího, kvalitnějšího. Bohužel, ne vždy platí, čím dražší, tím lepší, a proto už nějaký čas kupuju tuhle výbornou z Billy, za 19 Kaček dámy a pánové. Za hubičku, co?:) To je pohodička pak, když si jen tak sníte u telky celou a nemáte vůbec výčitky, protože za tu cenu jich v lednici máte dalších pět:-D
Tak jo, to máme všechny ingredience a můžete jít na to!
Začínám vždycky bešamelem. Do hrnce si dám cca půl litru mléka, nemusí bublat, stačí, aby bylo na tolik, ohřáté, že se v něm rozteče nastrouhaný sýr. Můžete už i sem přidat ten cheddar, ale já osobně do bešamelu dávám většinou jen ten eidam a ostatní sýry tam pak prokládam celé přímo na lasagne. Přidám maličko soli a pepře a nastrouhám muškátový oříšek. Ten dávám odhadem, dejte ho prostě tolik, na kolik vám jeho vůně vyhovuje. Já moc převoněné věci nemusím, tak přejedu vždy cca 5 x na malém struhadle. Rozhodně to je však ingredience, bez které se tato omáčka neobejde.
Jak vidíte, že je sýr roztečený, zahustěte decentně hladkou moukou a odtáhněte hrnec bokem.
Na již rozpálenou plotýnku od vaření bešamel omáčky si dejte pánev a na kousek másla do zlata opražte cibulku.
Přidejte mleté maso, čerstvá rajčata, rajčatové pyré a na závěr Otma boloňskou omáčku.
Jelikož už je maso hotové, stačí jej v rajčatové směsi jen chvíli prohnat a hotovo. Samozřejmě osolit, opepřit.
Ráda bych napsala, že jakmile máte hotové obě omáčky, máte vyhráno, ale ten nepořádek v kuchyni, no zdaleka nejsme u konce!:-D Co se týká těstovin, opět jsem si prošla xy variantama. Předvářela jsem je, namáčela, nakonec jsem si došla k tomu, že to není vůbec potřeba, ale POZOR! Je nutné, aby byly vždy celé dostatečně ponořené ve všech těch omáčkách, zejména po okrajích.
Proto, že chcete, aby těstoviny byly dostatečně měkké, už na dno pod ně dejte trochu boloňské omáčky. No a pak prostě skládáte. Lasagne + boloňská + bešamel + lasagne + boloňská + bešamel. Jak můžete vidět na fotce, já to opět prokládám sýrem, to už záleží na každém. Já sýry miluju, takže jich tam dávám fakt hodně.
Na závěr dám vždy lasagne a nahoru obě omáčky. Dejte fakt pozor, aby ty těstoviny byly zalité i v okrajích. Pokud se tak nestane, budou fakt strašně tvrdé. Peču cca 40 minut, prostě až jsou těstoviny měkké, nic jiného řešit nemusíte, protože maso už je hotové z pánve.
A je to! Ano, opět jsem nahoru přidala další sýr, vypadá to super a ještě lépe to chutná. Sýru prostě není nikdy dost, zejména, pokud jde o lasagne:))
Nejlepší lasagne, mrkněte na video:)
Vynikající jídlo!!!!:)
Pokud jste dosud lasagne nevařili, je to velká chyba a určitě to co nejdříve napravte!:) Na blogu najdete už více článku, které píšu pro Billu, takže, pokud máte jejich obchod blízko a chcete tip na nějaké další potraviny odtud + recepty, mrkněte zde 🙂