Kuchařka: batáty=sladké brambory

By  |  14 komentářů

Občas mám takové krátkodobé období, kdy mě česká kuchyně nudí.. Vlastně, možná to ani není českou kuchyní, ale spíše mnou 1000 krát ověřenými recepty.. Jídla, která vařím pořád dokola, každý den, začnou mě prostě nudit a mám chuť zkusit něco nového.. A přesně tohle období mám právě teď!

Nedávno jsem zkoušela své první Guacamole (více na mém facebooku), pak jste mohli vidět můj první pokus a snahu o „yorkshire pudding“. No a dnes mám pro Vás také jeden takový netradiční recept se surovinou, kterou si myslím, že většina z nás běžně nekupuje – batáty. Nebudu Vám tady vypisovat nějaké odborné informace, to si hravě najdete sami. Batáty (impomoea batata) jsou prostě a jednoduše sladké brambory, obsahují vitamíny A, C. Obsahují také vápník a železo. Co je odlišuje od klasických brambor, není jen sladká chuť, ale také tvar a (to mě zaujalo nejvíce) barva. Batáty mají krásnou, oranžovou barvu. Pokrm tak vypadá na talíři velmi pěkně a zajímavě.

Receptů je jistě spousta, já při své první zkušenosti nechtěla moc riskovat, takže jsem koupila jen pár kousků a jediné, co jsem k těmto zvláštním bramborám přidala:

  • bylinky
  • anglickou
  • česnek
  • koření – sůl, pepř, červená paprika, trochu kari koření – prostě koření, které máte rádi
  • batáty

Kombinaci masa a sladkého mám ráda, takže jsem se nebála, že by mi výsledek nechutnal. Například taková chuť vepřových žebírek v medové marinádě je taky super, no ne?!:)
Untitled-2Na jaký tvar brambory nakrájíte, je na Vás, já to vyřešila takhle.. Ta barva, no není úžasná?:)
IMG_8108
IMG_8112Na pánev si nemusíte dávat žádný olej ani máslo, postačí Vám tuk z anglické..
IMG_8113Jakmile je anglická hezky opražená, dáme si ji bokem na talířek.. Tady mám už nachystaný česnek, který dáme až jako poslední, aby nám při pražení nezhořkl..
IMG_8118A na řadu přijdou batáty, POZOR, pokud je chcete mít hezky do křupava, musíte je na pánev rozprostřít vedle sebe a pak opatrně otáčet, aby se opekly po všech stranách. Já jsem toho měla trochu více a ne všechny kousky mi hezky ležely na pánvi, takže nebylo vše křupavé a to je škoda..
IMG_8117Jakmile jsou brambory měkké a opečené, přidáme předem opraženou směs z anglické a cibulky + česnek..
IMG_8120Máme hotovo! A jak to chutná? Jako sladká brambora:-D Prostě představte si, že jíte bramboru a místo soli si ji pocukrujete:)) Tady navíc česnek a anglická udělá perfektní kombinaci chutí.
IMG_8126
IMG_8123
IMG_8124
Pokud Vás láká batáty vyzkoušet, jděte do toho!:) Přesto, že mi jídlo chutnalo, já zůstanu věrná klasickým bramborám s pořádnou dávkou soli:) Jak jste na tom vy? Sladké nebo raději slané brambory?:)

Děkuji za Vaše komentáře, povídání, názory a přeji hezký den!:)

14 komentářů

  1. An.

    21.11.2013 at 9.32

    Představuju si to a pořád mi to nějak nejde do hlavy. 😀 Taky to musím někdy zkusit, jen bych je asi spíš strčila do trouby… 🙂

    • ILoveMakeUp

      21.11.2013 at 11.00

      Vyzkoušej je:)) No to by taky šlo, ale zase by se musela bokem opražit ta anglická a to už by byla špinavá pánev, plech…:-D

  2. Tynka

    21.11.2013 at 10.43

    mňam miluju batáty 🙂

    • ILoveMakeUp

      21.11.2013 at 11.00

      Jo?:) Já jsem je zkusila prvně. Jako chutnalo mi to, ale já jsem spíše na slané, takže jo super, ale že bych je dělala každý týden, to asi ne:)

      • Iv.

        22.11.2013 at 23.11

        ma to chut spise jako pecena mrkev….

  3. PeťulaBook

    21.11.2013 at 13.13

    Vypadá to opět moc krásně.. Já jsem batáty ještě nikdy nejedla..

    • ILoveMakeUp

      21.11.2013 at 16.52

      Já bych je taky asi nezkusila, kdyby neměly tak zajímavou barvu:))

  4. Iv.

    22.11.2013 at 23.10

    Slaadke upecene v troube ve slupce v alobnalu, pak rozriznes, pridas zakysanou smetanu nebo treba jen philadelphii a nakrajenou zelenou jarni cibulku do toho rozkrojeneheo….tak se to ji v Americe, brouku! Mne to chutna i jen do toho rozkrojeneho dat maslicko a vykrajovat lzickou a bastit, mnam! Kazdopadne to znam jen pecene v troube vcelku ve slupce, cele tak jak je koupis.

    • ILoveMakeUp

      23.11.2013 at 9.22

      Tak možná někdy vyzkouším, díky za tip:) Budu si hrát na Aaaameričanku:-D

  5. Elena

    6.12.2013 at 11.22

    Batáty miluju a dělám je skoro stejně, jako ty. Chuť mi ale nepřipomíná mrkev, ale spíš dýni 🙂

    • ILoveMakeUp

      6.12.2013 at 18.48

      Jojo, asi i dýni. Já ji moc nevařím, vlastně vůbec:-D Tak bych to přirovnala spíše k té mrkvi, ale i ta dýně no..

  6. klarca26

    31.12.2015 at 11.13

    Jednou jsem batáty jedla. Zapekla jsem je s červenou řepou, dýní, žampiony, cibulkou, česnekem, paprikou. Jen jsem přidala sůl a pepř a trochu petrželky a před dopečením posypala parmazánem. Bylo to něco neskutečně žravého. Tuto kombinaci taky zkusím!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.