Nalákala jsem Vás teda na facebooku dobře, co?:)) Hned jste mi psaly o recept, tak jsem si mákla a je tady! Máte tedy dost času, nakoupit před víkendem vše, co Vám na tuhle dobrotu chybí, takže žádné výmluvy, o víkendu ať to voní až ke mně – fotky vítány!:-D Nebudu se chlubit cizím peřím, griloval přítel, a jak jsme se bavily, chlapi jsou na grilování prostě doooost dobří. Takže já v neděli uvařila kuřecí polévku s drobením a on:
Kuřecí kytky v barbecue omáčce
Nemám pro Vás nafocené vše, protože jsem vůbec neplánovala, z této grilovačky udělat článek, přiznávám, že jsem nečekala, že to bude až tak výborné:-O Tohle bylo snad to nejchutnější grilování, jaké jsem kdy zažila. Po velice dlouhé době jsem jedla tak, že jsem měla ušmudlanou celou pusu a vůůůůůbec, ale vůůůůbec, mi to nevadilo:)) Takže, co je potřeba, abyste si tento víkend také pochutnali?
Kuře
to je jasné
Základní směs barbecue (dle vašich chutí)
Ingredience: 1/4 hrnku hnědého cukru, 1/4 hrnku sladké mleté papriky, 3 lžíce černého mletého pepře, 3-4 lžíce hrubé soli, 2 lžičky česnekového prášku, 2 lžičky cibulového prášku či sušené, rozdrcené cibule, 2 lžičky celerových semínek, 1 lžička kajenského pepře (nemusí být).
Postup: všechny uvedené ingredience vložte do misky a třete tak dlouho, dokud se dokonale nespojí. Koření můžete míchat i prsty, nezapomeňte pořádně rozdrtit hnědý cukr. Směs poté dejte do vzduchotěsné nádoby, do tmy a chladu. Na takovém místě Vám vydrží až 6 měsíců.
TIP: pokud nemáte rádi hodně pikantní jídlo, kajenský pepř můžete vynechat.
Do této směsi naložte maso (nám stačilo 2h a luxus)
Omáčka k potírání při grilování
Ingredience: 2 hrnky bílého octa, 1 lžíce hrubé soli, 1 lžíce mletého pepře, klidně i více, prostě podle chuti, dále pak 1 lžička mleté, pálivé papriky, 1 malá cibule, nakrájená na tenké plátky a jako bonus si můžete přidat 1 papričku jalapeño, nakrájenou na tenké plátky
Postup: do misky dejte ocet, sůl, černý pepř a pálivou papriku, vše šlehejte, až se sůl rozpustí. Poté přijdete cibuli a papričku. Můžete pak ještě dochutit dle potřeba třeba více pepře, apod..
TIP: opět, pokud nemáte rádi hodně pálivé, není nutné papričku přidávat.
Touto omáčkou pak potírejte maso při grilování, poté, co je na povrchu již opečeno.
Základní omáčka barbecue
Ingredience: 2 hrnky kečupu, 1/4 hrnku jablečného octa, 1/4 hrnku worcesterské omáčky, 1/4 hrníčku hnědého cukru, 2 lžíce melasy (lze i bez), 1 lžíce tabasco, 1 lžíce oblíbené grilovací směsi, 1/2 lžičky černého pepře
Postup: všechny přísady dejte do hrnce a při vysoké teplotě přiveďte k varu. Poté snižte teplotu a nechte mírně vařit, až omáčka ztmavne a zhoustne, začne krásně vonět. Omáčku nalijte do čisté nádoby a udržujte v lednici. Takhle Vám vydrží až několik měsíců.
TIP: pokud nemáte jablečný ocet, můžete použít jiný, obejdete se i bez tabasca, pokud nemáte. Je jasné, že Vám nějaké ingredience mohou chybět, žádná hrůza, pokud vynecháte jednu, dvě ingredience, případně ji nahradíte něčím jiným, podobným, svět se nezboří a i tak to bude žrádlo. Samozřejmě nevynecháme 6 ingrediencí ze 7, že!:-D
Tuto omáčku použijete až úplně ve finále, jakmile bude maso krásně měkoučké.
A jdeme na to! Zde vidíte už maso naložené v základní směsi a zároveň již potřené omáčkou k potírání.
Potíráme pečlivě, jak se říká: zlato, ať to stojí za to!:-D
A tohle byl moment, kdy už šlo maso hezky od kosti, byl tedy správný čas na to, začít potírat základní omáčkou barbecue. Potřeme, otočíme a zase potřeme, ať je maso v omáčce celé obalené.
POZOR, tady žádné odhadování, zda už je maso hotové či ne. Dejte si kousek na talíř a pěkně ho rozkuchejte, jakmile byste maso potřeli a ono nebylo hotové, nedoděláte ho, omáčka se speče do černa a byl by průser!
Maso teď musíte hlídat, my jsme ho sundali asi po 5 minutách, tak nějak. Tato omáčka se dost rychle opéká, takže fakt pozor na to.
Ručím Vám za to, že po tomhle se budete olizovat až na… Dobrou chuť!:)
Tento článek je vlastně takový druhý díl předchozího článku s tipy na grilování, který jsem Vám dávala na blog nedávno zde. Doufám, že se Vám dnešní tip líbil, a že ho třeba o víkendu zkusíte, co?:))