Netradiční recept na kapra a bramborový salát

By  |  15 komentářů

Dneska mám pro vás tip, pokud si chcete na Štědrý den dopřát klasické dobroty trochu jinak. Já bych se určitě o kapra neochudila a i bramborový salát mám hrozně ráda. Každopádně té klasiky už bylo dost a dost, tak proč nezkusit menší změnu?!:) Mám pro vás dva jednoduché recepty nebo spíše způsoby, jak naložit kapra a jak na lehčí, bramborový salát..

Na salát potřebujete (množství si upravte dle sebe):

10 menších brambor
jarní cibulka včetně natě
kopr
salátová okurka, stačí půlka
majonéza/jogurt
sůl pepř

zálivka na salát

1 lžička hořčice
5 lžiček olivový olej
2 lžičky vinného octu
půlka citrónu

Na kapra potřebujete:

kapra:-D
worchester
dijonskou hořčici
máslo
med
Naše Bio vlašské ořechy

Já měla krásně očištěného kapra, i tak ho ale vždy naložím do mléka a samozřejmě nesmí chybět citrónek. Nechám odležet a vrhám se na bramborový salát…

Začnu zálivkou, která je oproti klasice velmi nevšední, ale uvidíte, jaká to bude dobrota. Smícháte si jednoduše všechny výše vypsané ingredience. Tedy, několik lžic Billa Premium olivového oleje, vinný ocet a hořčici já dala tady tu semínkovou, ale můžete klidně i dijónskou. Do toho vymačkejte přiměřeně citrón a pak už jen špetku soli a pepře.

Dále do salátu přidáme jarní cibulku a křupavou okurku nastrouhanou na jemné plátky. Aby to byly spíše menší plátky, vždy si tu okurku rozříznu na půlky. No a kopr, ten tomu dodá hezky jemnost a tak nějak ten salát ještě více odlehčí.

Jak vidíte, já si brambory nakrájela na plátky a pak ještě na půlky. Jako první tedy do nich přidejte tu zálivku a pěkně to celé promíchejte, ať se brambory hezky obalí. Přidejte zeleninu a pár lžic majonézy nebo jogurtu, záleží na vás. Ať chceme nebo ne, majonéza prostě dodá o to lepší chuť a pokud chcete použít tu zdravější, jednoduše si udělejte doma z vlastních, čerstvých vajec. Opět vše důkladně promíchejte a dejte na pár hodin do lednice.

Kapra vytáhnu z mléka, ještě pokapu citrónem a důkladně potřu. Med vynechte, ten přidáte až na pánev. Nedávám ho hned, protože by se mohl přípéct dříve, než by byla ryba hotová a to nechci. Teprve až už je kapr lehce opečený, přidejte lžičku medu a přihoďte vlašské oříšky.

Ořechy se na pánvi v tom medu a výpeku pěkně opraží, obalí a chutnají výborně!

A můžeme servírovat:)

Tato varianta vánoční večeře je super v tom, že oproti klasice se nebudete cítit přecpaní a nebude vás bolet bříško, no známe to..:-D

Dobrou chuť!:)

Děkuji za Vaše komentáře, povídání, názory a přeji hezký den!:)

15 komentářů

  1. Blanka

    5.12.2018 at 10.43

    To vypadá super! Hned vyzkouším 🙂 Ořechy a med používám jen při pečení, tak jsem zvědavá jak to bude chutnat s kaprem 🙂

  2. Jana

    5.12.2018 at 10.58

    Mňam, hned bych si dala. Prosím, kde jsi sehnala kapra, já letos na něj nemůžu natrefit. Vždycky kupujeme v Globusu v Brně a letos fakt smůla.

  3. Katarína

    5.12.2018 at 11.39

    Hmmm..lahoda😉Šalát určite vyskúšam ešte skôr než na Vianoce.. hehe🤭Kapra moc nemám rada, ale vyskúšam na inej rybke.

  4. Miluška Žylova

    5.12.2018 at 11.47

    Mňamka 😋 vypadá to skvěle.Salat bramborový určitě by se dal vyzkoušet i k masu.Perfektni.A rybička mňam.Jen kdyby ten kapr neměl tolik kostí.

  5. marci_bk

    5.12.2018 at 11.48

    Super. Rodina mi to asi jíst nebude, ale já si udělám pro sebe. Už vloni jsem dělala odlehčený bramborový salát, prakticky podobný – brambory, jarní cibulka, pažitka a olejová zálivka – olivový olej, kopr, sůl, pepř. Dobrota to byla 🙂

  6. Aneta M.

    5.12.2018 at 12.01

    Hmm to voní až sem

  7. Dana Čechová

    5.12.2018 at 12.16

    Ahojda😊tak tedy klobouk dolů krásně popsané nafocene 😉ale u tebe to je vždy na 1👍…jako milovníci ryb a rybáře v rodině je tento recept super a jelikož už máme 2 kapry chycené😉😊 v mrazáku tak recept zkusím. Ale na Štědrý den musi byt čerstvý koupeny😉😊.Salat mnam něco podobneho taky někdy dělám. ..prostě supr receptik👍👍👍

    • ILoveMakeUp

      5.12.2018 at 13.29

      Ahoj, děkuju moc, je to piplačka:)) U vaření takhle ještě držet foťák, uf:)) Mňam, jojo, kapřík je super:)

  8. Lenka Špryslová

    5.12.2018 at 14.41

    Ahojky,

    Vypadá to velice zajímavě.

  9. Jana

    5.12.2018 at 14.42

    Je fakt, že klasického kapra jako řízku už bylo dost, je to každý rok, právě se poohlížím, že bych zkusila něco nového a tohle vypadá tedy dost lákavě a chutně:) Nevím, jestli mi to projde u přítele, protože ten vyžaduje klasiku, ale třeba mu to zachutná:)

  10. Karol K.

    6.12.2018 at 19.59

    Já kapra na Vánoce moc nemusím, ale tento vypadá vážně dobře👍 ale na bramborový saláty na všechny možný způsoby to nemá! 😀 ty miluju! 😌

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.