Kuchařka: česká jídla k obědu i večeři

By  |  15 komentářů

Nedá se jinak, mám ve složkách spoustu nafocených jídel a foto postupů, ale ten čas, ten čas na to.. A příspěvky na toto téma mi tak chybí, tak víte co, dáme si alespoň takový stručný článek s tipy na jídla, která si zvládne uvařit naprosto každý, a která nejsou z nijak náročných surovin. Může být?:))

Začneme hezky zlehka:) Polévky dělám hrozně ráda, sice je doma jím jen já, ale to mi vůbec nevadí. Nejradši dělám vývary, jak kuřecí, tak hovězí. Ač to pro někoho bude zbytečně, stále mi chodí na instagram třeba dotazy, jak polévku dělám, no každá jsme začínaly, takže potřebujete: maso s kostí, kuřecí ořez, případně hovězí kost nějakou, žebírka atd. Já vždy do vody přidávám místo soli mou milovanou Podravku, bez té ani ránu. K tomu vždy čerstvou mrkev, petržel, celer.

Zde vám dám rovnou jeden perfektní tip, který vám často dávám právě na instagramu. Polévkové bylinky od Kotanyi, ty prostě musíte mít. Nádherně provoní polévku v případě, že nemáte třeba po ruce tu kořenovou zeleninu a dáváte nějakou zmraženou a perfektně se hodí i na naložení masa, opravdu super, mít tohle v kuchyni po ruce.

Tohle je tedy kuřecí vývar, jak vidíte, mám tam vždy hodně masa, jelikož se chci z té polévky najíst, a protože ráda obírám kosti, přihodím i krky, Mňam mňam!

Tohle je pro změnu vývar hovězí, opět nechybí kořenová zelenina čerstvá (nikdy nedělám polévku ze zmrazené zeleniny kupované, není to ono). A víte, jaký vývar je naprosto NEJ? Když použijete jak kuřecí, tak i hovězí nebo vepřové kosti, kombinace toho všeho, hmmm, to je síla!!:)

Omlouvám se za fotky, ale něco je z instagramu, takže tady amatérsky i s bačkůrkama:)) Tohle je jídlo, které u nás frčí také docela často, v různých variantách. V tomto případě tedy brambory obyč upečené s kmínem (jinak zalévám smetanou) a vedle můžete vidět vepřovou křížovou kost – pro mě, kus krkovice – pro něj. Pokud nakupujete čerstvé, kvalitní maso, není vůbec třeba ho nějak extra nakládat. To je také hodně častá otázka na instagramu, čím ochucuji maso. Poku nechci vyloženě udělat něco speciálního, tak miluju maso pouse osolit, opepřit a pokmínovat. Delikatesa!

Tohle je opět klasické, české jídlo, na kterém nic nezkazíte, že jo. Opět jsem k tomu upekla krkovičkuk a do zelí jsem dala jak vidíte, malé kapustičky. Měla jsem je v lednici, potřebovala jsem je spotřebovat, tak nebylo co řešit.

Opět bych nakousla ten instagram, tam totiž dávám jídlo nejčastěji, je to takové rychlé tam něco během vaření blejsknout a tam se mě ptáte proto nejvíce, jak co dělám. A často se ptáte, kde beru neustále nápady, jaký je recept atd. atd. Já jsem se učila vařit podle receptů, hltala jsem videa s Jamiem Oliverem, hltala jsem knihy, časopisy. Je to už ale opravdu mnoho, mnoho let, co podle receptů téměř nevařím. Jako každá ženská nemám zase tolik času, i když mě to moc baví a tak potřebuji vždy něco rychle udělat a hlavně většinou ze surovin, co mám v té chvíli doma. Ono, když vaříte už delší dobu, tak nepotřebujete recept k tomu, abyste uvařili výborné jídlo. Přesně víte, co se k sobě hodí, co bude výborné a vaříte prostě už tak nějak automaticky a podle sebe. Tím chci říci, že když se mě ptáte na recept, tak vám třeba napíšu, že žádný nemám, prostě jsem uplácala jídlo z toho, co jsem potřebovala zpracovat. No, jedeme dál!:)

Ach rajská, hustá, sladká, prostě ta školní. Pouze to maso teda není jak školní, brr:-D Rajskou vždy dělám jednoduše, uvařím si hovězí kližku, dokud se totálně nerozpadá, pak do vývaru přidám rajský protlak, hřebíček, nové koření, bobkový list, prostě klasika. Dělám ji hustou a sladkou, jak jsem psala, no výborná, výýýýborná:)))

Pomalý hrnec si koupil milostpán, tak si v něm také vaří. Mě tohle nebaví, já si vaření užívám, ráda vařím v osmi hrncích:-D, ráda to sleduju, kontroluju, takže naházet něco do jednoho hrnec a nechat to tam x hodin, to mě prostě nebaví. Zde tedy maso, žampiony, nějaká ta zeleninia, kousky anglické a červené víno. Jo, jako pomalý hrnec je výborná věc, o tom žádná, to jídlo z toho má vážně sílu!

Jsou samozřejmě dny, kdy nevařím. Většinou je to tehdy, když jsem doma sama:)) Tohle je dobrůtka, brambory spolu s batáty pěkně opečené, ke konci na to nastrouhám cheddar a je to. V troubě se to všechno hezky spojí a je to fakt super truper jídlo. Pro chlapa asi ne, ale pro nás parádička.

Podle receptu vařím doslova dvakrát do roka a byl to právě tento případ. Recept na tyhle dokonalé buchty najdete na blogu milé AE style svět, která tam má spoustu výborných tipů, zejména na pečení, takže vřele doporučuji, nejen jako inspirace, když nevíte co uvařit, je její blog perfektní.

Psala jsem, že nejčastěji dělám vývary a druhá nejčastější polévka u nás, je rozhodně valašská kyselica. Absolutně ji zbožňuju, je to velmi rychlé jídlo, a i když jde o polévku, najíte se z toho. Samozřejmě já si to opět vytunila, nevařím podle nějakého ofiko receptu, vařím ji stejně jako vše ostatní podle sebe a přidávám vše, co nám chutná. Osmažím cibulku na másle, trošku posypu hladkou moukou, přidám zelí, nové koření, bobkový list a brambory. V té chvíli nebo později přidám uzené maso, které si předem uvařím. Na závěr přidám smetanu. Většinou používám tu žlutou, méně tučnou, ale panebože, dejte tu modrou, tučnější a zblázníte se, to je taková dobrota!!!

Opět ten instagram.. Občas mi tam přistane koment jakože ježišíííí to je kombinace, ježišíííí to tam nepatří apod. Mně je totálně u prd.., co kde patří nebo nepatří. Jak jsem psala, já vařím z toho, co mám doma a z toho, co nám chutná. Není asi jediné jídlo, které doma vařím, jenž bych si neupravila podle sebe, něco neubrala, něco nepřidala. A docela mě překvapuje, že někdo řečí, co se k sobě hodí, co kde má být atd. Tak snad jím to, co mi chutná, ne!?:)) Jednoduché.

Kuře na paprice opět podle mě. Opeču si pěkně kuřecí kýtky na másle, posypu sladkou paprikou kořením, kmínem a vařím. Někdy to nechám tak, mám ráda tyhle „vodové“ omáčky, ale tady jsem to opět zalila smetanou. K tomu kolínka a bomba.

A co jsem vařila včera? Upekla jsem vepřovou krkovičku, kterou jsem celou zasypala houbama a cibulí. Výpeček jsem pak použila spolu s houbami na smetanovou omáčku. Myslím, že tohle je jídlo, kterým potěšíte každého chlapa. Ten můj si k tomu nedal ani přílohu, vzal si to takhle a já jsem slyšela výborné, výborné..:-D Což je fajn, většinou se ho musím ptát a to eště řekne jen dobrýýýýýý.

Tak si užijte vaření a přeji dobrou chuť!:)

Děkuji za Vaše komentáře, povídání, názory a přeji hezký den!:)

15 komentářů

  1. Anonym

    19.1.2018 at 11.18

    No ne všechno by lidé měli jíst, viz třeba článek zde: https://omdleljsemnahajzlu.blogspot.cz/

    • ILoveMakeUp

      19.1.2018 at 14.13

      No, děkuji za věcný komentář, který vyloženě souvisí s obsahem mého článku:)
      Když už si chcete dělat reklamu, nemám s tím problém, je ale slušenost alespoň ty čtenáře normálně pozvat a napsat, co na blogu najdou, čím je zajímavý atd.

  2. Michaela Barthová

    19.1.2018 at 16.07

    Miluji jídlo a českou kuchyni. Taky občas dávám na blog recepty a nestydím se za to, že jsou to nejvíce české klasiky. v neděli budou k obědu španělské ptáčky 🙂

    • ILoveMakeUp

      19.1.2018 at 19.46

      On se někdo za česká jídla stydí?? To snad ne:-D Náhodou česká kuchyně je super, zajímavá, člověk se u toho vaření opravdu zabaví, žádné rychlovky.
      Jojoooo, španělské ptáčky, to zbožňuju, se máte!!!

  3. Lída Mrkvičková

    19.1.2018 at 18.34

    Dík za nakouknutí pod ,,tvojí pokličku “ mám ráda tvoje vaření.
    Lída

    • ILoveMakeUp

      19.1.2018 at 19.48

      Jj, já ráda. Tohle sice není nic extra zajímavého, to je jasné, ale jsou to výborná jídla.. Občas zkouším exotiku, ale to můj moc nechce jíst, něco nového, takže si to dělám pro sebe a stejně pak vařím ještě něco takového. Což mi teda neva, u vaření si zrelaxuju, takže v poho…

  4. Pavla H.

    20.1.2018 at 19.46

    Tak to je krása, normálně mám hlad. Já vařím jen podle receptů, jakmile se pustím do improvizace, dopadne to špatně. Zato manžel vaří s láskou, koupil si remosku a pomalý hrnec, recept je pro něj sprosté slovo. Jeho variace jsou výborné.

  5. Jana

    22.1.2018 at 15.55

    Já spíš vařím bezmasá jídla, maso max. dvakrát týdně, ale chápu, že někteří chlapi jsou holt masoví a vyžadují to.

    • ILoveMakeUp

      23.1.2018 at 8.46

      Jo, tak pokud vám to tak vyhovuje, tak jasný. Právě, můj má rád maso, tak mu nehodím na stůl nudle, víš jak a mě to maso aj baví péct, vařit a tak, tak mi to neva. Jen to čištění nesnáším, to dycky ořežu tak, že z toho zbyde polovina:-D

  6. Kacievi

    22.1.2018 at 19.52

    Díky za prima článek – Tvůj blog má šmrnc a styl a přitom je táááák „normální“ a je z Tebe strašně moc cítit, jak vaření i líčení a kosmetiku miluješ a vše děláš s láskou. Jen tak dál!!! 🙂

    • ILoveMakeUp

      23.1.2018 at 8.45

      To jsem prostě já no, normální:)
      Děkuju:) Jojo, mě to líčení a vlastně i vaření baví už hrozně dlouho a vždycky bude, je to můj relax:)

  7. Lenka M.

    24.1.2018 at 8.53

    Parádní článek a jídla jako u nás doma. Kromě české kuchyně vaříme ještě rádi i středomořskou 🙂
    A ještě k té české……mně např. teď o víkendu zůstalo v tlakáči udělaný zelí a nic už k tomu nebylo, tak jsem z toho v neděli udělala zelňačku 😉 Můj to dlábil ještě včera 🙂

  8. Martina

    27.1.2018 at 16.11

    Samé dobroty, dekuji za inspiraci 🙂

  9. Anonym

    18.2.2018 at 10.10

    Děkuji za tipy na vaření.🙂 Jsi skvělá. Těším se na další inspiraci.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.