• Úvod
  • Kosmetika
    • Recenze
      • dekorativka
      • Péče o pleť tělo a vlasy
      • parfémy
      • laky na nehty
    • Jemné líčení
    • Výrazné líčení
    • Líčení foto návody
    • Zdraví
    • Crazy makeup
  • Fashion
  • Kuchařka
    • Slané
    • Sladké
  • Zábava
    • Soutěže
    • O blogování
    • O psech
    • Tipy a ostatní
  • foto líčení
  • foto recepty
  • Kontakt/info
ILoveMakeUp ILoveMakeUp
  • Úvod
  • Kosmetika
    • Recenze
      • dekorativka
      • Péče o pleť tělo a vlasy
      • parfémy
      • laky na nehty
    • Jemné líčení
    • Výrazné líčení
    • Líčení foto návody
    • Zdraví
    • Crazy makeup
  • Fashion
  • Kuchařka
    • Slané
    • Sladké
  • Zábava
    • Soutěže
    • O blogování
    • O psech
    • Tipy a ostatní
  • foto líčení
  • foto recepty
  • Kontakt/info
Input your search keywords and press Enter.
Kuchařka Slane

Tradiční recept na valašskou kyselicu foto recept

by ILoveMakeUp / 17.4.2020

Hezký den přeji. Co dobrého pro vás dneska mám? Dnes mám pro vás můj totálně, ale absolutně nejoblíbenější recept na jídlo, které bych mohla jíst každý týden. Jde o tradiční pokrm, který si myslím, že mnoho z vás nezná nebo minimálně jste ho ještě nezkusili:) Valašská kyselica je něco, co mě nikdy neomrzí. Jak vařit, tak i jíst!:))

Jelikož jde o pokrm z kysaného zelí a zavařené zelí je hodně trvanlivá potravina, je to myslím v aktuální situaci naprosto super tip, zelí můžete mít doma v zásobě a kyselici si uvařit kdykoliv dostanete chuť:)

Budete potřebovat

kousek másla, cibulku
Clever kysané zelí – tak akorát kyselé
Vocílkovu klobásku nebo Oravskou slaninu
Billa smetanu
dvě brambory
libeček, sůl, pepř, česnek

Co se týká toho masa, mně se osvědčilo buď použít dobrou klobásku nebo, když nemám chuť na klobásku nebo ji prostě nemám, tak použiju Vocílka Oravskou slaninu, což je takový kousek masa, který mám v lednici neustále. Hodí se absolutně do jakéhokoliv jídla, není extra mastná a v pohodě si ji můžete i zamrazit. Dále mohu doporučit hodit tam na kousky uzenou kýtu bez kosti nebo uzenou krkovičku bez kosti. Vše v Bille mají. Zvolit kvalitní kousek masa je opravdu u tohoto receptu zásadní, protože se to hodně podepíše na výsledné chuti.

Nikdy nedělejte valašskou kyselici z nízkotučné smetany, to se k tomuto jídlu prostě nehodí a příliš dobře v tomto receptu prostě nefunguje. Smetana ke šlehání hezky ochutí a zároveň i zahustí.

Pokud jde o kysané zelí, hledala jsem dlouho, než jsem našla takové, které pak při vaření nemusím dosladit nebo naopak přidat ocet. Mám dvě oblíbené značky a jednou z nich je právě tohle Billa Clever. Kromě naprosto vyvážené chuti sladkost/kyselost, je hezky jemně nastrouhané, takže žádné dlouhé kusy, které by se ve formě polévky na lžičce špatně jedly.

A jdeme na to! Nejprve si opražím cibulku a kousky masa, jakmile je cibulka do ztracena a kolečka klobásky hezky opražená, přidám zelí. Sklenici od zelí pak naplňte do poloviny vodou, zavřete víčkem, protřepte a přidejte do hrnce. Více vody není třeba. Během vaření dochutíte pepřem, solí, kmínem, můžete přidat i trošku majoránky a česnek. Ve chvíli, kdy budou kousky brambor měkké, máte hotovo a stačí pak jen přidat smetanu. Naprosto snadný recept, že?:)

Není třeba ničím zahustit. Jakmile přidáte smetanu, stačí pak už jen pár minutek povařit a valašská kyselica je hotová!:)

Po vypnutí plotny přidejte pořádnou dávku libečku nebo petrželky. V Bille si můžete koupit hezky čerstvou, ale i sušená je fajn.

A pokud chcete zazářit, nakrájejte si na proužky tuhle výbornou slaninu, opražte na pánvičce a…

… a přidejte nahoru, delikatesa!:)

Zelíčko je zdravé, plné vitamínů C, E, K, A, k tomu navíc obsahuje zinek, vápník, železo atd.. Podporuje zdravé fungování cév, kostí a dokonce i zubů. V jakékoliv podobě je to prostě surovina, kterou bychom si měli pravidelně dopřávat. Mně zelí chutná, takže s tím nemám problém:)

A já si jdu nabrat další plnou misku, mějte se fajn a dobrou chuť!:)


Další články ve spolupráci s Billou najdete pod štítkem Billa recepty a tipy.

Sdílet na:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
Billa recepty a tipykuchařkakuchařka: slané
  • 10
  • Celý článek
ILoveMakeUp
Děkuji za Vaše komentáře, povídání, názory a přeji hezký den! :)
  • Předchozí článekBIO džemy Šafránka český výrobek
  • Další článekRecept na mini banánové lívance

Mohlo by se vám líbit

Co s lilkem? Rychlý recept a fotky
23.8.2020
Kuchařka: šneci z listového těsta
22.8.2013
Rychlé tipy na pohoštění a dobroty
6.11.2018

10 Comments

Reply Lucie 17.4.2020 at 9.17

Wau, díky moc za inspiraci. V nejbližší době určitě zkusím. Takovýhle fofr recepty mám nejraději 😊😃 Já se totiž aktuálně učím vařit,.. za tu karanténu sem uvařila a napekla tolika nových jídel, co za celej život ne 😃 a musím říct, že mě to i baví 👍🏻

Reply ILoveMakeUp 18.4.2020 at 17.05

To ti věřím:) Všechno zlé je pro něco dobré… To je hlavní, že tě to baví, jak by tě nebavilo vařit si dobré jídlo, které ti pak jde do bříška:))

Reply Zdeni 17.4.2020 at 9.45

Nestává se ti, že brambory zůstávají tvrdé, když je vaříš společně s tím zelím?

Reply ILoveMakeUp 18.4.2020 at 17.05

Nikdy, pokud použiješ tohle zelí, co je na fotce, tak se to nestane. Je už tak jemné, opravdu pak stačí těch 15 minut, co se povaří brambory a v pohodě:) Je možné, že jiné zelí je tužší a pak to nestačí, nevím, já si našla právě tohle, které se na to perfektně hodí a právě to můžu vařit vše dohromady a tím pádem je to ultra rychlé jídlo…

Reply Nika 21.4.2020 at 16.03

Jo, to by mě taky zajímalo. Tam nejde o to zelí, ale o brambory. Někde se totiž pise, že se brambory v té kyselé vodě neuvaří a mají se vařit zvlášť. Já se bojím, že bych si to zkazila, tak vařím zvlášť, ale je to práce navíc, další špinavý a tak.

Protože jestli třeba záleží na kyselosti toho nálevu, tak je tohle skvělý tip na zelí, se kterým není problém a půjdu ho hned koupit. Nebo možná je to taky fáma, ale nemám odvahu to zkusit 🙂 Já totiž taky totálně miluju zelňačku a mohla bych ji jist snad denně. Dělám ji skoro stejně.

Reply ILoveMakeUp 22.4.2020 at 11.40

Vařím to takhle už 10 let a vždy se mi brambory uvaří:) Takže nevím, kde to psali, ale není to pravda:) Nebo je to jak píšu výše, že záleží na zelí, ale právě proto vám doporučuji to, ze kterého vařím, protože to je ultra jemné a stačí mu těch 15-20 minut, které pak stačí i bramborám a jsou krásně měkké. Pak také samozřejmě záleží na velikosti brambor, pokud tam dá člověk čtvrtky, tak logicky vařit déle, ale já teda krájím malé kostičky:)

Já opravdu vařím každý den už mnoho let a rozhodně bych tady nepsala něco, co není pravda:) Není se čeho bát, od toho jsem právě tady, abych vám dala tip a poradila, takže určitě pokud budeš vařit z tohoto konkrétního zelí, tak se nemusíš bát, že se brambory neuvaří:)

Nika 25.4.2020 at 17.30

Tak jsem to riskla. Jo, brambory se uvařily asi za hodinu a půl a to byly malé kostky 😀 Asi je ti při vaření nakloněn vesmír. Ale zelí super, tak akorát kyselosladke a za dobrou cenu.

ILoveMakeUp 25.4.2020 at 18.06

Však půl hodinka není žádná hrůza ne?:) Já to vařím taky těch +- 20 minut. A máš to bez zašpinění více hrnců:) Že jo?? Chuťově super, aj jen tak na jídlo:)

Nika 25.4.2020 at 19.28

Jenže já psala 1,5 hodiny 🙂 Uvnitř už měkké, ale na skus jak syrové. Takže mne bohužel špinění hrnců čeká dál. I na internetu se lidi dělí do dvou skupin – ti, kteří vaří brambory bez problémů se zelím a ti, kterým se to nedaří. Možná odrůda brambor, nevím, je to záhada.

ILoveMakeUp 28.4.2020 at 12.31

Jo, jsem to blbě četla, pardon. Hodinu a půl??? To není možné, to nechápu teda:-D To nevím, co bych teda dělala jinak, že já to mám do 30 minut měkké ty brambory. Že by to bylo i třeba vodou? Bramborama, jak píšeš, no ale však chodíme všichni do stejných obchodů… A já i domácí brambory tak krátce vařím. To je záhada teda:-D

Přidat komentář Cancel Reply

oblogu

HH32111

HH32111

Štítky

Ardell Avon Billa recepty a tipy biokosmetika crazy makeup Dermacol Dr.Max drogeriezde Essence Estyle Flormar freedommakeup Inglot kosmetika NOVINKY kuchařka kuchařka: sladké kuchařka: slané laky na nehty líčení foto návod makeup makeuprevolution Max Factor Maybelline móda new in Notino Nyx Oriflame parfémy pečující kosmetika Physicians Formula přírodní kosmetika recenze sleek soutěže Technic tipy umělé řasy Urban Decay uriage vlasy výrazné líčení Yves Rocher Ziaja Zoeva štětce

Archiv

Follow on Bloglovin

©2018 Ilovemakeup.cz Všechna práva vyhrazena

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.SouhlasímVíce