Kuchařka – avokádový salát a cibulové kroužky

By  |  14 komentářů

Milujeme jídlo, tohle mě napadlo při úpravě úvodní fotky.. Protože jen opravdový milovník jídla ho může s nadšením fotit a jen opravdové milovníky baví o jídle číst a koukat na fotky:) Dnešní příspěvek berte rozhodně jen jako tip, co si dát k obědu, večeři, ke svačině nebo jen tak na chuť. Jde mi o to, Vás inspirovat. Nejedná se o žádný extra recept, nic originálního, nic světového.. Ale, a to je podle mě hlavní, jde o něco moc chutného. Tak jdeme na to.

První tip, který pro Vás mám je avokádový salát. Salát je velice jednoduchý na přípravu, lehký, ideální asi spíše pro nás ženy. Nevím jak vy, ale já ve svém okolí opravdu nemám jediného chlapa, který by si rád a s chutí dal na oběd zeleninový salát:)) Jak už jsem psala, salát je rychlovka, jediné co na něj potřebujete je:

avokádo. Tady záleží, pro kolik osob nebo kolik porcí salátu budete dělat. Já jsem použila jedno avokádo a salát jsem měla na dvě porce. Avokádo by mělo být rozhodně měkké a mělo by jít dobře vyloupnout ze slupky.
IMG_8011Jak se avokádo vyloupne ze slupky určitě většina z Vás ví. Ale pro ty, kterým se v kuchyni avokádo příliš neobjevuje nebo dokonce nikdy neobjevilo… Avokádo ostrým nožem dokola rozřízneme, uvnitř je velké jádro, takže avokádo bude stále drže pohromadě, chytneme ho tedy do dlaní a pomalu otočíme jednou rukou doprava druhou doleva. Jedna strana avokáda se hezky oddělí od jádra, druhou část pak vyjmete tak, že zaseknete ostrý nůž a jádro na noži vytáhnete. Uf popisovat postupy, to je pro mě opravdu makačka, takže doufám, že to všichni pochopili:)) A pozor, pokračuji.. Vnitřek pak od slupky oddělíme velkou lžící, kterou zajedeme mezi slupku a avokádo, hezky ho podebereme a vyloupneme..
IMG_8021Dále si na salát připravíme cibuli. Záleží na Vás, jaký typ cibule zvolíte. Cibule stačí opravdu maličko, ale zase, záleží na Vaší chutí a na tom, jak moc máte cibuli rádi.
IMG_8005Voňavá a masitá rajčata, já použila dvě..
IMG_8012Velice důležitá ingredience v tomto „receptu“ – limetka. Já, ač mám limetku ráda, tak i přesto je na mě ta vůně hodně silná, takže jsem do salátu vymačkala pouze jednu polovinu a bylo to akorát.
IMG_8013
Petrželka.
IMG_8015Sůl a pepř.
IMG_8014A zhruba jednu PL oliv. oleje.
IMG_8017Prvně si vymačkejte do velké misky limetku, přidejte olej, petrželku, pak zeleninu. Jak zeleninu nakrájíte, to už je na Vás, já jsem například rajčata nakrájela na měsíčky. Opepříte, osolíte dle chuti a je hotovo. Výborný salát, který se hodí k čemukoliv. Já jsem si ve stejný den koupila výborný, křupavý bílý chleba, takže jsem zvolila pečivo. Dobrou chuť!:)
IMG_8034
IMG_8039
IMG_8036
IMG_8029

[dropcap]A[/dropcap] abych nedávala jen tipy pro dámy, tak i něco pro pány. Na rozdíl od salátu, tomuto jídlu nebo spíše chuťovce si myslím neodolá většina chlapů a teda i já se musím držet:)) Cibulové kroužky dělám celkem často, ale bohužel vždy jsem volila zdlouhavé obalování mouka-vejce-strouhanka. Nyní jsem zkusila udělat cibulové kroužky na francouzský způsob, který je mnohem, mnohem snazší a chuťově perfektní!

Co potřebujeme? Samozřejmě cibuli, jednu velkou, kulatou cibuli!:) Nakrájíte si ji na kolečka, záleží na Vás, jak silné, já je krájím asi na 1-2 mm. Všechnu cibuli pak dám do misky s mlékem a šup s ní na hodinu do lednice.
IMG_8003Výhoda tohoto receptu je právě ta, že nepotřebujete ani to jedno vejce, stačí Vám pouze hladká mouka a koření, tohle si myslím má v domácnosti každý. Smícháme si tedy hladkou mouku, přidáme asi lžičku červené papriky, trochu soli a pepře. Vše se promíchá, cibuli pak vytáhneme z misky s mlékem, necháme okapat na ubrousek a všechnu pak vložíme do směsi. Ručně cibuli obalíme v mouce a šup s ní do rozpáleného oleje.
IMG_8019A tady je výsledek, cibuli ze začátku trochu trvá, než chytne barvu a z mouky se udělá křupavý obal, rozhodně ale od smažení neodcházejte! Vše trvá cca 10 minut a tady je výsledek, na zapití doporučuji vychlazené pivo!:))
IMG_8025Vůbec nevadí, když se vám nepodaří cibuli nakrájet na kolečka, usmaží se vše. Cibulka je krásně křupavá, výborně chutná a z talíře mizí rychlostí blesku:-D
IMG_8023
Počasí si s námi hezky zahrává, jeden den prší a je zamračeno, dnes je zase pro změnu krásně a slunečno, takže si dnešek užijte, dokud tu nemáme sněhovou kalamitu. Hezký den a dobrou chuť!:)

Děkuji za Vaše komentáře, povídání, názory a přeji hezký den!:)

14 komentářů

  1. Mikika

    14.11.2013 at 14.05

    Tak avokádo miluju, saláty s ním si dělávám dost často, ale ty cibulové kroužky teda musím rozhodně vyzkoušet. Vypadají božsky a tipuju, že budou fakt moc dobré. Prima článek a moc hezký fotky 🙂 Pěknej den, přeji. M.

    • ILoveMakeUp

      14.11.2013 at 15.01

      No avokádo je super, hlavně moc zdravé a prospěšné:) Cibulové kroužky jsou vynikající, na to, že je to vlastně jen cibule, tak je to výborné, jen je to trošku těžší, mastné, proto je k tomu vhodné to pivo na zapíjení:-D
      Tak to jsi mě potěšila, že se ti líbí fotky, já to totiž fotila, když venku bylo zamračeno a pak ty fotky nejsou úplně ostré mi přijde, tak to je super, že i tak se ti líbí, děkuji:)
      Tobě také hezký a pohodový zbytek dne:)

  2. cosmeticsandthings

    14.11.2013 at 15.15

    a žes mi takové dobroty neuvařila 😀 to bylo jen grilovaný maso furt :DD

  3. PeťulaBook

    14.11.2013 at 20.48

    Mňáám to jsou chuťovky.. ten salátek musím určitě vyzkoušest.. cibuli udělám příteli, protože já mastná a smažená jídla moc nemůžu 🙁

    Super tipy 🙂

    • ILoveMakeUp

      14.11.2013 at 22.47

      Presne tak to bylo i u nas – pro me salat, pro nej cibule:)) Ta cibule je super, ale stejne jako ty smazene nemuzu, tak jsem mohla jen ochutnat:( Ale salat je vynikajici, urcite ti bude chutnat Peti:)

  4. Iv.

    15.11.2013 at 0.34

    Ja avokado moc nemusim (pritom je tak zdrave), ale ta cibule mne laka. Kdy zase prijedes? Minule to byla rajska, ted ze by cibule? Uz pisu jidlenicek, co u mne uvaris!! Jenze, ty jsi jazycek mlsnej a radeji mne zlakas na all you can eat a tam se nadlabnem k prasknuti, ze jo? A uz vim na co jsi kupovala ty talirky, na fotkach se zeleninou vypadaji super!

    • ILoveMakeUp

      15.11.2013 at 15.51

      Jj, je plné vitamínů, třeba mu přijdeš na chuť, u mě to tak taky bylo….
      Ta cibule je super rychlá, tu si udělej sama:)) Jo sepiš celej jídelní lístek, pohoda:))) Chjo, hned bych se šla nacpat do all you can eat!!

  5. Kata

    15.11.2013 at 9.49

    teeeda, děkuji za inspiraci na avokadový salát, nikdy mě nenapadlo použít avokádo takovýmhle způsobem 🙂 a já jednoho chlapa, co jí saláty znám a naštěstí ho mám doma 😀 takže mu nemusím vařit speciální jídla, když já si udělám salát a jsem za to fakt ráda :))

    • ILoveMakeUp

      15.11.2013 at 15.53

      Tak to jsem ráda, že jsem ti ukázala něco nového, vyzkoušej, je to super:) Fakt? No tak to máš štěstí, že jste naladěni na stejnou vlnu:)) Já „bohužel musím“ dělat dvě jídla, když už se rozhodnu pro sebe udělat něco tak lehkého…:) Ale mě to vůbec nevadí, jelikož mě vaření a příprava strašně baví, takže já jsem nakonec ráda:))

  6. Looromano

    17.11.2013 at 7.50

    Ten salát musím vyzkoušet, vypadá víc než lákavě. Krásně jsi to nafotila 😉 jen ta cibule není nic pro mě, ale to je tím, že smažit neumím 😀 ps hledala jsem jestli mas instagram a objevila informaci o tvem veku… To mi nedelej, tobe je 28? Tomu neverim, ja si rikala ze ti bude tak kolem 21,22 let!!!! Vypadas opravdu mladounce, zavidim!!!

    • ILoveMakeUp

      17.11.2013 at 9.52

      Jak neumíš smažit?:-D Salát je super, udělej si ho:)
      Věk mám i tady na blogu:) Ty jsi ho objevila kde?? Jo, ty zrovna se svým obličejem mi máš co závidět, však už jsem ti to psala:))) Oooo děkuji, to jsem ráda, že vypadám jako mladá kočka, oooo si teď budu o sobě moc myslet:)))

      • Looromano

        18.11.2013 at 21.59

        Já vím, o to víc mě to zarazilo, že jsem se spletla o tolik let 😉
        No, já se bojím jak to prská všude, je z toho binec a buď to usmažim že vevnitř je to syrový a uvenku spálený a nebo je to celý takový „rozčvachtaný“ 😀

        • ILoveMakeUp

          18.11.2013 at 22.30

          Tak jsme se překvapily navzájem:-D
          Nojo, to musíš smažit pomaloučku, polehoučku a ne hodit maso do rozpáleného oleje:-D

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.