Kuchařka: jak jsem pekla pita chleby..

By  |  14 komentářů

Ano, jsem milovník pečiva, přiznávám se Vám!:) Nejraději mám asi chleba, a jak napovídá název, nejen ten český. Pro ty, co slovo Pita čtou poprvé, je to druh pšeničného chleba a jedná se o tradiční jídlo zemí blízkého východu. Je perfektní jako příloha k masu, zelenině, ale i jako hlavní pokrm, kdy ho jednoduše naplníte tím, co Vám chutná. Je to syté, rychlé a výborné jídlo.

Pita chleba jsem vždy kupovala v obchodě. Bohužel poslední dobou jsem na něj neměla vůbec štěstí a nikde jsem ho nesehnala, proto jsem se rozhodla, najít si recept na těsto a upéct si chleba vlastní! Jako u každého jídla, které dělám poprvé, i tady jsem počítala s tím, že se to nemusí povést. Nejvíce, podle toho co jsem vyčetla na internetu, jsem se bála, že se mi chleba nenafoukne. Že se mi prostě nevytvoří ta dutina, kterou jsem plánovala naplnit. Takže jak to vše dopadlo?:) Prvně mám pro Vás recept, který doporučuji! Já jsem dělala z poloviční dávky, protože mi bylo jasné, že z takového množství, by bylo opravdu hodně chleba a taky že jo! Z poloviční dávky (500g mouky) jsem měla celkem 6 placek. Takže pokud vaříte pro dva, jako já, zvolte poloviční dávku, pokud pro celou rodinu, použijte:

  • 1 kg hladké mouky
  • 0,5 l vlažné vody
  • 1 lžíce sušeného droždí nebo 10g čerstvého
  • 1-2 lžičky soli
  • 2 lžíce olivového oleje (neměla jsem, dala jsem klasiku slunečnicový a v pohodě)
  • 0,5 lžičky cukru

Recept je úžasný, moje premiéra dopadla, jak mi bylo řečeno, skvěle! Jak jsem psala, nejdůležitější je, aby se Vám placky v troubě nafoukly, a tady je podstatná jedna věc! Musíte mít opravdu hodně rozehřátou troubu, min. na 200, honem tam těsto vložit a neotvírat. Chleba jsem hlídala, prvně se nic nedělo, asi po 3 min se však placky nádherně nafoukly a zhruba do 7 minut byly hotové. Tady záleží na tom, jakou máte troubu. Já mám elektrickou a dala jsem to na program, kdy frčí vzduch nahoře i dole. Sice to není potřeba, ale nafotila jsem Vám i malý postup:)

Všechny suroviny jsem si normálně smíchala, nemusíte nic hrotit, vše smíchejte, pořádně zpracujte, zakryjte utěrkou a dejte na teplé místo vykynout, cca na 1h. Jakmile mi těsto nakynulo, znovu jsem ho lehce posypala hl. moukou, znovu zpracovala a začala trhat malé kousky. Trhala jsem tak odhadem, abych měla po vyválení menší kolečka o průměru zhruba 16 cm a výšce tak 0,5 cm. Užší je nedělejte, pak byste tam měli málo těsta, bylo by to po upečení hodně křupavé, až lámavé a ani by to tak dobře nezasytilo. Takže jak vidíte na fotce, tolik jsem si zhruba oddělila a válela..
IMG_6504Náplň můžete udělat jakoukoliv. Já si opražila na pánvi kousky kuřecího masa, připravila tzatziky a nachystala trochu zeleniny.
IMG_6512Tzatziki.
IMG_6506No a tady je máme, krasavce:))
IMG_6508
IMG_6510Když je dáte do opravdu pořádně rozehřáté trouby, takhle se Vám za odměnu takhle nafouknou:)
IMG_6513
IMG_6517
IMG_6519Dobrou chuť!:)

Máte rádi Pita chleba a pečete si ho doma?:) Pokud ne a máte rádi pečivo, určitě vyzkoušejte!

Děkuji za Vaše komentáře, povídání, názory a přeji hezký den!:)

14 komentářů

  1. Beauty An.

    1.10.2013 at 12.13

    Mňam, tak to je přesně recept pro mě. Už vím, co udělám na večeři 😀

    • ILoveMakeUp

      1.10.2013 at 12.31

      :)) Dobrou chuť!:)

      • Beauty An.

        1.10.2013 at 14.09

        A ještě ti musím pochválit, že se mi strašně líbí téma tvého blogu – líčení a jídlo, nejlepší kombinace! 😀

        • ILoveMakeUp

          1.10.2013 at 14.46

          Tak pro mě to byla jasná volba:)) To jsem ráda, že to máš stejně:) Ani bez jednoho bych nemohla žít, oboje mě baví, oboje ráda fotím a zkouším neustále něco jak v líčení, tak ve vaření.. Takže to nešlo zaměřit blog jen na jedno… díky:)

  2. cosmeticsandthings

    1.10.2013 at 16.36

    vypadají trochu jako kloboučky hub 😀 ale dala bych si to jo

    • ILoveMakeUp

      1.10.2013 at 16.41

      No tak uznávám, že dokonale kulaté fakt nejsou… ale tak byl to první pokus, příště to bude lepšííí, kulatějšíííí:-D

  3. Mikika

    1.10.2013 at 19.08

    Tak tohle musím vyzkoušet, pitu si taky kupuju, vůbec mě nenapadlo, že si ji můžu upéct doma 😀 A jinak musím souhlasit s Beauty An. – tvůj blog s krásným výrazným a barevným líčením a skvělou inspirací na něco dobrýho na zub – to je prostě dokonalá kombinace 🙂

    • ILoveMakeUp

      1.10.2013 at 19.41

      Měla jsem to stejně, tak nevím, proč mě to nikdy nenapadlo:)) Fakt to zkus, je to strašně jednoduché těsto i se s ním hrozně dobře pracuje, nelepí, je takové dobré konzistence. Opravdu super, jen je fakt šoupni do hodně rozehřáté trouby, aby se ti nafoukly!:)

  4. Ilka

    2.10.2013 at 18.39

    Miluju Pita chléb a dneska jsem si ho poprvé upekla doma, podle Tvého receptu. Je úžasný a fakt skvěle chutná (samochvála smrdí, já vím), každopádně, děkuju moc za recept! 🙂

    • ILoveMakeUp

      2.10.2013 at 19.08

      Jen se pochval, když si to zasloužíš!!:) Super, tak to jsem ráda, já jsem právě taky čekala, že se to spíše nepovede a byly úžasné, takže recept perfektní)

  5. Bella

    4.10.2013 at 11.38

    Wow! Dokonalost sama! Necheš mi někdy přijít uvařit…? 🙂

    http://www.worldbybella.blogspot.com

  6. fdss

    6.10.2013 at 10.28

    Pita chleba zbožňuju ten recept se zdá snadný. Vyzkouším!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.