Ano, jsem milovník pečiva, přiznávám se Vám!:) Nejraději mám asi chleba, a jak napovídá název, nejen ten český. Pro ty, co slovo Pita čtou poprvé, je to druh pšeničného chleba a jedná se o tradiční jídlo zemí blízkého východu. Je perfektní jako příloha k masu, zelenině, ale i jako hlavní pokrm, kdy ho jednoduše naplníte tím, co Vám chutná. Je to syté, rychlé a výborné jídlo.
Pita chleba jsem vždy kupovala v obchodě. Bohužel poslední dobou jsem na něj neměla vůbec štěstí a nikde jsem ho nesehnala, proto jsem se rozhodla, najít si recept na těsto a upéct si chleba vlastní! Jako u každého jídla, které dělám poprvé, i tady jsem počítala s tím, že se to nemusí povést. Nejvíce, podle toho co jsem vyčetla na internetu, jsem se bála, že se mi chleba nenafoukne. Že se mi prostě nevytvoří ta dutina, kterou jsem plánovala naplnit. Takže jak to vše dopadlo?:) Prvně mám pro Vás recept, který doporučuji! Já jsem dělala z poloviční dávky, protože mi bylo jasné, že z takového množství, by bylo opravdu hodně chleba a taky že jo! Z poloviční dávky (500g mouky) jsem měla celkem 6 placek. Takže pokud vaříte pro dva, jako já, zvolte poloviční dávku, pokud pro celou rodinu, použijte:
- 1 kg hladké mouky
- 0,5 l vlažné vody
- 1 lžíce sušeného droždí nebo 10g čerstvého
- 1-2 lžičky soli
- 2 lžíce olivového oleje (neměla jsem, dala jsem klasiku slunečnicový a v pohodě)
- 0,5 lžičky cukru
Recept je úžasný, moje premiéra dopadla, jak mi bylo řečeno, skvěle! Jak jsem psala, nejdůležitější je, aby se Vám placky v troubě nafoukly, a tady je podstatná jedna věc! Musíte mít opravdu hodně rozehřátou troubu, min. na 200, honem tam těsto vložit a neotvírat. Chleba jsem hlídala, prvně se nic nedělo, asi po 3 min se však placky nádherně nafoukly a zhruba do 7 minut byly hotové. Tady záleží na tom, jakou máte troubu. Já mám elektrickou a dala jsem to na program, kdy frčí vzduch nahoře i dole. Sice to není potřeba, ale nafotila jsem Vám i malý postup:)
Všechny suroviny jsem si normálně smíchala, nemusíte nic hrotit, vše smíchejte, pořádně zpracujte, zakryjte utěrkou a dejte na teplé místo vykynout, cca na 1h. Jakmile mi těsto nakynulo, znovu jsem ho lehce posypala hl. moukou, znovu zpracovala a začala trhat malé kousky. Trhala jsem tak odhadem, abych měla po vyválení menší kolečka o průměru zhruba 16 cm a výšce tak 0,5 cm. Užší je nedělejte, pak byste tam měli málo těsta, bylo by to po upečení hodně křupavé, až lámavé a ani by to tak dobře nezasytilo. Takže jak vidíte na fotce, tolik jsem si zhruba oddělila a válela..
Náplň můžete udělat jakoukoliv. Já si opražila na pánvi kousky kuřecího masa, připravila tzatziky a nachystala trochu zeleniny.
Tzatziki.
No a tady je máme, krasavce:))
Když je dáte do opravdu pořádně rozehřáté trouby, takhle se Vám za odměnu takhle nafouknou:)
Dobrou chuť!:)
Máte rádi Pita chleba a pečete si ho doma?:) Pokud ne a máte rádi pečivo, určitě vyzkoušejte!
Děkuji za Vaše komentáře, povídání, názory a přeji hezký den! :)