Kuchařka: šneci z listového těsta

By  |  23 komentářů

Doufám, že Vás úvodní fotka pobavila!:) Většina z Vás tuhle dobrotu, ideální na párty, k vínu, pivu nebo jen tak na chuť, bude určitě znát. Nedávno jsem vkládala fotku, kde jsem měla šneky nafocené a došly mi dotazy s žádosti na recept. Přijde mi škoda, aby tuhle pochoutku někdo neznal, proto jsem nafotila celý postup přípravy.

Každý má svůj vlastní postup, někdo jistě používá na „náplň“ jiné ingredience, já mám šneky ráda takto. Takže jediné co potřebujete je:

  • listové těsto
  • anglická slanina
  • eidam sýr
  • špetku hladké mouky
  • kmín
  • sůl

Listové těsto si můžete udělat domácí. Já to zkoušela jednou a nikdy více, takže já si kupuji v pekárně velice dobré těsto. Dříve jsem používala na takové rychlovky již rozválené těsto, které jen rozmotáte. Mají jej v Lidlu. Bohužel toto těsto není tak chutné, jako tohle nerozválené.

Jedná důležitá věc, až budete kupovat slaninu a eidam, poproste, aby Vám jej paní prodavačka nakrájela na tenké plátky, lépe se Vám to pak bude vše rolovat.

IMG_4738Těsto si vyválejte podle chuti, někdo má rád silnější těsto, někdo tenké, já volím spíše tenké a pořádnou nálož „náplně“:)) Těsto má cca 3 mm.
IMG_4740Důležité je plátky pokládat svisle k tělu, ne vodorovně, pak by se Vám to hůře rolovalo. Jelikož je toho na těstu dost, vždy si ten začátek pěkně ohnu a lehce uplácám, aby se mi to pak lépe motalo. Vše se při motání trochu posune, takže slaninu i sýr nedávejte úplně ke konci těsta, nechte tak 5 cm jen volné těsto.
IMG_4742Jinak vše dělám na lince, na které mám položen pečící papír, na kterém pak vše přesunu na plech, kde těsto začnu krájet na kolečka. Doporučuji krájet zubatým nožem.
IMG_4745
IMG_4746 A než šoupneme plech do trouby, posypeme šneky solí a kmínem.
IMG_4750 Šneky peču zhruba na 170 s programem opékání z obou stran. Nakonec dám na chvíli zapékání jen ze shora. Doporučuji ale šneky hlídat, jsou hotové zhruba za 15 minut, a pokud si jako já na chvíli sednete k pc, může se Vám stát to co mě a šneky zapečete až moc:-D U listového těsta to není zrovna ideální, protože se těsto pak dost drolí. No, stihla jsem to tak tak!:)

Dobrou chuť!
IMG_4753

Děkuji za Vaše komentáře, povídání, názory a přeji hezký den!:)

23 komentářů

  1. Ela

    22.8.2013 at 12.38

    Šneci sú super, akurát ja dávam ako podklad rajčinový pretlak.

    • ILoveMakeUp

      22.8.2013 at 12.56

      Jo, taky dobrota:) Jedla jsem to u někoho, ale sama to tam nedávám:)

      • Ela

        22.8.2013 at 13.11

        Ono je vlastne na tom super to, že je úplne jedno čo všetko tam človek dá, ale vždy je to dobré:))

  2. Nicky´s book

    22.8.2013 at 13.07

    Jé to dělám taky akorát potírám těsto kečupem a sypu na to oregano 🙂 dovnitř šunka nebo anglická, aby to nebylo suché 🙂
    super recept!

    • ILoveMakeUp

      22.8.2013 at 16.47

      Jj je to dobrota, já to dělám vždy na stůl, když je nějaké posezení, to pak mizí rychlostí blesku:-D To oregano je super na tom určitě..

  3. Marcela

    22.8.2013 at 15.11

    Já dávám trochu domácího kečupu a nahoru sezam :). Asi zítra půjdu koupit těsto :D.

    • ILoveMakeUp

      22.8.2013 at 16.47

      Oooo tak ten sezam asi zkusím:) Běž, já se naposled jimi tak přecpala, že je nebudu dělat asi hodně dlouho:-D

  4. Nikola

    22.8.2013 at 16.13

    jojo,ty znám, jsou výborné 🙂

  5. Petra

    22.8.2013 at 17.33

    Dobrůtka určitě vyzkouším vypadá to jednoduše a výborně!

  6. mikinka

    22.8.2013 at 20.05

    Taky je mam moc rada a delam presne jako ty, bez kecupu jak pisi holky. Chutove mi tam kecup prijde zbytecny, jen davam malo kminu pritel ho nerad:)))))

    • ILoveMakeUp

      23.8.2013 at 7.41

      A to já zase kmínu hodně, to musí člověk podle chuti, kdo miluje kečup nebo protlak, tak tomu to bez toho třeba přijde nevýrazné chuťově:)

  7. Iv.

    23.8.2013 at 21.46

    Uzasny, dekuji, taky vyzkousim, Fakt jsem to neznala!!!! Hod nam sem vice takovych namek s postupem krok za krokem, urcite vice liddi privita ne jen ja. A radi vyzkousime!!!

    • ILoveMakeUp

      24.8.2013 at 9.59

      V pohodě, nejsi jediná:) No já se snažím, něco už tady je, ale ono jak kdy je čas, někdy prostě nestíhám lítat mezi hrncem a surovinama s foťákem:-D
      Mnohem jednodušší a větší požitek mám z focení hotového jídla, ale je mi jasné, kdo to jídlo nezná, tak by postup uvítal..

  8. Kyky

    25.8.2013 at 19.22

    Taky jsem vždy dávala kečup, ale po posledním posezení u kamarádky jsem s tím přestala a místo toho jsem začala posypávat kořením určeným na bylinkové máslo – a byla to mňamka!

    • ILoveMakeUp

      25.8.2013 at 20.19

      Jééé to zní skvěle!!! Já teda hned od začátku dělám bez kečupu, asi jsem to někdy zkusila, ale prostě nepotřebuju ho tam:)

  9. mirinka

    27.8.2013 at 19.23

    Výborně to vypadá a jistě i chutná!:o)

  10. MoniH

    10.5.2014 at 19.44

    už to bude skoro rok, co jsi to sem dala.. u nás se to stalo téměř tradicí (samozřejmě v různých obměnách), ale celá rodina se může stále utlouct!:))

    • ILoveMakeUp

      11.5.2014 at 6.02

      To je super:)) Ja je take delam casto, sama to mam rada jen tak na chut, o vikendu a nejradeji mam samozrejme tu nejtucnejsi variantu – anglicka + syr:))

  11. Štefánia

    2.2.2015 at 9.09

    To poznám a je to super

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.