Co se nám pomalu, ale jistě blíží? Jasně, svátek zamilovaných:) Ať už ho slavíte nebo ne, myslím, že na to udělat blízkým lidem radost, je vhodná příležitost vždy. Já osobně to tak mám a nečekám na nějaký svátek. Pokud ale vy chystáte na Valentýna něco speciálního, co k tomu třeba přidat i vlastní valentýnkou čokoládu?:)
Musím říct, že celý proces byla velká zábava a relax. Využila jsem hodně zjednodušený postup, takže příprava nebyla časově vůbec náročná a fakt doporučuji vyzkoušet, třeba i s dětma, je to sranda:)
Nejprve se pojďte podívat na tipy, čím čokoládu můžete ochutit, ale hlavně asi ozdobit, protože valentýnskou čokoládou se člověk chce pokochat už jen na pohled:)
Kromě lentilek, pistácií a kandovaného ovoce, které je mimochodem naprosto vynikající a hezky pestré barevně, jsem si připravila různé oříšky (jsou teď v akci), datle, které jsem nakrájela na kousíčky a brusinky. Co se týká brusinek, tak jak tyhle nasušené, tak i ty zavařené ve skleničce, jsou nej právě z Billa obchodu. Je to podobné jako s javorovým sirupem, který vám už léta doporučuji. Stejně jako ten mají i billácké brusinky takovou čistou, jemnou chuť, někdy ty sušené plody bývají takové zatuchlé či co, tyhle ne, jsou výborné.
Jelikož jsem chtěla podarovat několik lidí, kteří mají odlišné chutě, roztavila jsem bílou, mléčnou a pak vysoce kvalitní čokoládu s 85% kakaa, z řady Billa naše BIO. Dala jsem to vedle sebe tak, abych pak nalámala samostatně sladkou a méně sladší čokoládu. Já osobně třeba dávám přednost té kvalitnější, vysokoprocentní čokoládě.
Na netu najdete spoustu návodů na domácí čokoládu a ve většině se používá forma, aby tabulka vypadala dokonale, jako z obchodu. Já jsem zvolila jinou variantu, hrozně se mi líbí nalámaná čokoláda, přijde mi to takové originálnější a na pohled zábavnější. Rozložila jsem si tedy čokoládu do keramické zapékací mísy. Asi vás hned napadne, že to není ideální povrch, ze které by šla pak čokoláda snadno vyloupnout, že? Je to tak. Takže jsem si vystřihla na dno čtverec z pečícího papíru a na ten jsem pak vyskládala čokoládu.
Troubu si předehřejte na nižší teplotu, stačí třeba 160 stupňů. Vložte čokoládu a rozhodně neodcházejte od trouby:) Je potřeba to sledovat, protože stačí fakt jen pár minut. Vytáhněte z trouby, popadněte špejlu a na čokoládě si vytvořte ornamenty, obrázky, smajlíky… A pak můžete začít zdobit!
Moje rada: s tím množstvím surovin to nepřehánějte. Stačí opravdu jedna lžíce. Jelikož si připravíte více druhů posypek, bude to pak tak akorát. Já teda přidala trochu více preclíků, protože ty v čokoládě chutnají s tou špetkou soli skvěle, stejně jako slané pistácie:)
Já se sama sobě divím, že jsem to nezkusila už dříve. Vždycky jsem si myslela, že to je časově náročné, ale není. A takhle na míru vytvořená, ochucená čokoláda, to je mazec!:)
Jakmile máte dozdobeno, dejte na hodinku do lednice a je to, můžete s radostí nalámat na kousky, zabalit do balíčků, ozdobit mašličkou a rozdávat sladkou radost:)
Když dojde na lámání chleba, nebývá to moc sranda, ale lámání čokolády? To je jiná:))
Spoustu dalších, slaných i sladkých receptů, které píšu ve spolupráci s Billou, najdete zde.
Děkuji za Vaše komentáře, povídání, názory a přeji hezký den! :)