Nadpis článku myslím mluví za vše:) Billa opravdu slaví 30 let své existence a já se opravdu rozhodla poprvé v životě upéct narozeninový dort. Přiznávám to takhle na férovku, protože první pokusy většinou nevyjdou tak, jak by si člověk představoval. Bez přehánění ale musím napsat, že chuťově je to teda pecka a vzhledově? To už nechám posoudit vás:)
Zajímavost: dveře Billa obchodů se otevřely v roce 1991. Spousta nového zboží, velká nabídka a konečně žádné fronty.
Na korpus potřebujeme (menší dort): 120 g hladké mouky, 3 vajíčka, 120 g třtinového cukru Billa naše BIO, 3 lžíce oleje, Billa naše BIO zralý banán, špetka soli
Na krém potřebujeme: kelímek mascarpone, 1 banánový puding (mléko), Billa BIO zakysanou smetanu, 1/2 másla
Zajímavost: od roku 1993 se každý rok otevřelo 5-8 nových Billa prodejen
Začneme korpusem. V jedné misce si robotem pečlivě vyšlehejte bílky s cukrem, v druhé rozšlehejte žloutky s olejem. Do žloutků přidejte vidličkou rozmačkaný banán, prosejte mouku a vše ručně promíchejte. Na závěr přidejte bílky a opatrně je zapracujte. Výsledkem je krásně nadýchané těsto, které se peče v troubě 20-30 minut.
Zajímavost: v Modleticích vzniklo nové sídlo, centrální sklad pro Českou republiku a následně se začaly Billa prodejny otevírat po celé ČR.
MŮJ TIP: nemáte doma kulatou formu na dort? Nevadí. Vezměte si hrnec s průměrem, jaký chcete, ať má dort. Vystřihněte si z pečicího papíru kolečko, které dejte na dno hrnce. Po upečení opatrně oddělte okraj po obvodu, spodek se nepřichytne, díky pečícímu papíru.
V Bille jsem koupila nádherné ostružiny a mají tam teď několik druhů borůvek, včetně těch, které chutnají jako čerstvě natrhané v lese, mňam. Na ozdobení jsem si kromě ovoce připravila i květiny, které se na narozeninový dort skvěle hodí:)
Zajímavost: zkratka BILLA je odvozena od německých slov BILliger LAden, což znamená levný obchod.
Protože je korpus dokonale křehký a vláčný, nedávala jsem krém dovnitř, ale pouze jsem ho natřela po celém povrchu korpusu. V Bille jsem objevila nádherné, modro-zlaté zdobení, které jsem použila po obvodu a nahoru pak naskládala čerstvé ovoce a poté květiny.
Zajímavost: v roce 2011 začala Billa prodávat české maso Vocílka. V roce 2015 následovaly farmářské trhy v podobě koutku s regionálními potravinami.
Tak všechno nejlepšíííí!:) Tento vynikající dort je velice jednoduchý a vy ho určitě zvládnete ještě lépe, jaká já:) Chuť krému si můžete zvolit dle libosti, stačí jen vybrat oblíbenou příchuť pudingu. U korpusu se ale držte přesně mých ingrediencí, protože ten je jako nebíčko, neskutečně nadýchaný!:)
Zajímavost: 2020 a lockdown. Tady to napíšu za sebe. Oceňuji, že Billa jako jedna z prvních okamžitě reagovala na situaci, vyměnili regály u pečiva, aby bylo více kryto, do teď jsou k dispozici rukavice u samoobslužných pokladen, abyste nemuseli sahat na displej atd…
A až budete nakupovat na recept, určitě u pokladny nezapomeňte ukázat BILLA Bonus club kartičku, automaticky při nákupu nad 500 Kč budete totiž zařazeni do soutěže , ve které se rozdává spousta dárkových košů, elektro koloběžka a dárková karta na nákup v hodnotách 300 Kč nebo 10 000 Kč. To není vůbec špatné, že:))
Pokud toužíte po dalších receptech, více článků, které píšu ve spolupráci s Billou, najdete zde . Spoustu dalších receptů pak na vás čeká v menu, v kategorii Kuchařka:)
Děkuji za Vaše komentáře, povídání, názory a přeji hezký den! :)