Hezké pondělí přeji:) Dnes pro vás mám článek z kategorie „kuchařka“ pojatý tak trochu jinak. Svačiny do školy – myslím, že v tomto případě není inspirace nikdy dost. Já hrozně ráda zkouším v jídle něco nového, tak třeba i pro vás bude fajn tipem způsob, jakým jsem použila dnešní suroviny, které určitě velice dobře znáte. Vím, že většina z vás jste už pracující, ale nějaký ten vysokoškolák se tu najde. A co řešíme? Každá svačina z tohoto článku je naprosto ideální i jako mlsání jen tak, pro kohokoliv a kdykoliv:)
Svačina do školy dle mě oproti té pracovní nemusí být až tak sytá a člověk si u ní může více vyhrát. Klidně to můžou být spíše takové chuťovky, což si myslím, že právě můj první tip, mozzarella košíčky, jsou:)
Já miluju sýr a neustále z něj zkouším něco, co se zapéká, protože křupavý sýr, to je blaho:)) Na košíčky si jednoduše nastrouháte mozzarellu, přidáte uzeninu podle chuti, já zvolila selské ramínko a pak už jen trošku bazalky nebo jiných bylinek, které máte rádi, sůl a pepř. Skvěle tuhle svačinu doplňují rajčata, já zvolila z Billy Bon Via mini rajčátka. Pokud si je přidáte do košíčku před pečením, doporučuji sýr zapéct více, aby se vypekla šťáva z rajčete a košíček byl hezky křupavý. Pokud nechcete dlouho zapékat a mít vše rychle hotové, dejte si je k tomu čerstvé. Pečeme zhruba 20 minut, záleží na typu trouby.
Zeleninové chipsy? Jak jinak, než cuketové. K tomu si nakrájejte i jednu batátu neboli sladkou bramboru, kterou v Bille mají vždy zalisovanou na takovém podnosu po více kusech a máte geniální svačinu do školy. Pokud budete péct v troubě dohromady, nezapomeňte sladkou bramboru nakrájet na tenčí kolečka a cuketu, která se vypeče rychleji, naopak na silnější. Nebojte se cuketu zapéct opravdu více, i když bude třeba okraj trošku tmavší, vůbec to nevadí. Když to ztmavne na chvilku, ta to nechutná spáleně a krásně křupe. Co se týká ochucení, já zbožňuju chuť čerstvé zeleniny, takže přidávám pouze kvalitní olivový olej, sůl, pepř a libeček. Mňam! Opět zapéct na +-20 minut.
Ve škole si může člověk dovolit něco uzobávat téměř neustále a tak jsem si pro vás připravila na závěr sladkou tečku. Extrémně jednoduchá příprava a geniální chuť. Hlavní roli hraje cizrna. Já jsem si zamilovala z plechovky Billa Naše BIO. Je taaaaak dobrá! Buclatá, trochu měkká, trochu křupavá a hned hotová. Cizrnu jsem si dříve klasicky vařila, ale přijde mi, že to trošku déle trvá a poté, co jsem před rokem koupila tuhle Naše BIO z plechovky, kdy mám vynikající cizrnu v minutě k dispozici, nesahám po jiné.
Cizrnu si opláchnu a scedím. Přidám 5 lžic toho nejlahodnějšího javorového sirupu co znám (čím více, tím lépe), popráším skořicí a šup do trouby. U cizrny trvá trošku déle, než se vypeče do křupava, ale pak to jde z minuty na minutu. Doporučuji proto po zhruba 20 minutách začít kontrolovat. Jak jsem psala výše, rozhodně takovou svačinkou/mlsáním nepohrdnete třeba i jen tak na doma, určitě vyzkoušejte, mile vás tato svačinka překvapí:)
Tipy na tři svačiny do školy bychom měli. Příště, vlastně už za pár dnů, se můžete těšit na další tři tipy na svačiny, tentokrát do práce, takže pojaté maličko jinak…:)
Další tipy na dobroty a spoustu receptů, které vznikly ve spolupráce s Billou, najdete zde . Slané i sladké, rychlovky i složitější jídla:)
Děkuji za Vaše komentáře, povídání, názory a přeji hezký den! :)